Talkshow Radia Wave: Velký špatný vesmír level Olomouc s Janem Lukačevičem, Naomi Adachi či Archiem Baronem

23. červen 2019

První letošní Talkshow Radia Wave proběhla netradičně mimo komfortní zónu Divadla Archa. Pendolino přivezlo olomouckému Academia Film Festivalu na ochutnávku exkluzivní balíček tří vykutálených moderátorů, vědců, písničkářů, filmařů, rapperů a gamblerů s osobní důstojností Aleše Stuchlého, Dana Řeháka a Prokopa Vejdu. 

S nimi se v divadelním sále Uměleckého centra Univerzity Palackého jakousi nepředvídatelnou dramaturgií vesmíru ocitly kapacity vědecké, jako Jan Lukačevič, herecké jako Naomi Adachi, či kinematografické, jako Archie Baron. A světe, div se, dokonce i diváci.

Poté co se nám v roce 2018 dařilo v rámci hudebních složek našich talkshows představovat to nejlepší, co může alternativní elektronická scéna představit, ať už to byl bílej kluk, nebo Aid Kid, nás mohlo napadnout něco lepšího než donutit Prokopa s kytarou zpívat písničky s vědeckou tematikou. Kluci ale hned vzápětí dorovnali zcela artistní exhibicí váhavosti a program úspěšně vzbudil rozpaky ještě před příchodem prvního hosta. Příště s sebou musíme do Olomouce přivézt víc Prahy a míň Kroměříže.

Jan Lukačevič flexnul NASA logo na tričku a vysvětlil, v čem je jeho logo lepší než Danovo. Tomu dalšímu, co říkal o vesmíru a tak, jsme moc nerozuměli a do záznamu se to nejspíš nedostane, ale udrželo to akademičnost v limitech potřebných pro nevypískání z AFO, takže jsme za to moc rádi.

Talkshow Radia Wave na AFO v Olomouci

Alešova nenápadná rešerše, jak randit s japonskou dívkou, a Danovy nenápadné výzvědy, jak se stát kvalitním moderátorem, nenechaly Naomi Adachi vydechnout. Povedlo se jí to až při premiéře Prokopova filmařského debutu – dokumentárního snímku Dívčí války včera, dnes a zítra. Film si sice z AFO žádnou cenu neodvezl, ale Prokop vyvázl bez zranění, což lze vzhledem k umělecké hodnotě filmu považovat za zázrak.

Přední producent BBC Archie Baron dorazil na pódium v doprovodu dvou dam – překladatelky a filmařské spolupracovnice. Dámy s ním vydržely během obligátního smalltalku o filmech a brexitu, ale jak došlo na komentované mikádo v maskách opic, nenápadně se vytratily. Jinak se ale nikomu nic nestalo. Teda vlastně kromě Aleše, který přišel o půlku jazyka. Ale stejně se na nás můžete v roce 2019 ještě dvakrát těšit v dosud nespecifikovaném čase a městě za dosud nespecifikovaných okolností, pravděpodobně spjatých s nějakým výročím.

Poslechněte si celou Talkshow Radia Wave, která tentokrát zamířila na Academia Film Olomouc.

autoři: Daniel Řehák , Aleš Stuchlý , Prokop Vejda
Spustit audio