Tanec na ostří Sekerky. Režisér Steve McQueen v životní formě zahajuje ve filmu Lovers Rock volenku lásky a strachu

4. prosinec 2020

Kdy jste naposledy svým bližním pořádně nafackovali? Že už si ani nevzpomínáte? Chyba! Čelisti laskavé políčky doporučují k vybalancování rodinných, milostných, přátelských a zkrátka veškerých vztahů, které potřebují trochu dopečovat. Osudový úder schytal i Darth Vader, který však lepáka nabroušenou kosou bohužel nerozdýchal, a vybojoval tak pro tento týden alespoň titul Hvězda smrti. Ostrým čepelím však tentokrát v Čelistech neuniknete ani vy! 

Režisér Steve McQueen se rozmáchl setsakramentsky dobře zvolenou sečnou zbraní, která je sice krátká, ale nikoli krátkozraká. Jeho nová pětidílná antologie Sekerka (Small Axe) oživuje zkušenosti londýnské černošské komunity z druhé poloviny minulého století.

„První film má podobný téma jako Chicagský tribunál – vzpouru proti systému. Sledujeme dění okolo restaurace Mangrove ve čtvrti Notting Hill, která se stala terčem výrazný policejní šikany a kolem níž se zformovalo hnutí Černejch panterů i úplně obyčejnejch lidí, kteří se ocitli před soudem obviněni z významnejch zločinů. Ten film je rekonstrukcí procesu, výkřik spravedlnosti po několika desítkách let,“ nastiňuje Vítek téma úvodního aktivistického snímku, kterému však i přese všechny výborné herecké výkony trochu chybí drama.

Záhy se však dostáváme ke skutečně velké filmařině, kterou McQueen suverénně rozbaluje ve druhém snímku Lovers Rock. „Co to vůbec je, ten lovers rock? Romantizující subžánr britskýho reggae, věc, kterou nikdo z nás nikdy neposlouchal. Dřív to měly rády hlavně ženy, ale teď už ho poslouchají i muži, i my! Pohodový, jemně prohořívá… a stejnej je i ten film. Ideální dárek do lockdownu. Pocta komunitě, pocta rastafariánům, pocta lásce především!“ shrnuje Aleš.

„Ale zase tak euforickej není!“ upozorňuje Tonda. „Je to rozjetej bytovej mejdan, jenže za zdmi baráku se často ozývají policejní sirény. Je tam dobře ukázaný, jak se londýnská černošská komunita v 80. letech bavila, ale zároveň žila v totální tenzi. Party sociálně vyloučených,“ doplňuje.

„Postava muže se skládacím křížem procházející nenápadně celým filmem je metaforou toho, že i když uprostřed bublajícího reggae můžete na chvíli zapomenout, co to znamená bejt černej v Anglii, je to neustálá tíha, která vám leží na bedrech a kterou nikdy tak úplně nesetřesete,“ uzavírá Vítek diskuzi o snímku, který se Čelisti nebojí nazvat největším zážitkem posledních let a přály by mu promítání na velkém plátně.

Je lepší mít holku nebo koloběžku? Nastane válka, když nebudou Vánoce? Chystá se midgetí verze Toxického mstitele? Oslavily Čelisti den postižených pivem z nohy nebo slivovicí z poníka? Nosí Vítek pro všechny případy skládací kříž, nebo už ho rozsekal sekerkou na cucky? Kolik hrobů vykopal bodybuilder Aleš na brigádě pro Správu hřbitovů v Brně? A kdy ho Tonda konečně přejede jeřábem za fat shaming? Dozvíte se v Čelistech!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Antonín Tesař , Tereza Kunderová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.