Tantra je přístup k životu, mapa i území, říká autorka knihy Polibek kobry Barbora Hu

4. červenec 2021

Barbora Hu vystudovala indologii a kulturologii na FF UK v Praze. Kromě toho je také učitelkou jógy, pro kterou je důležitá tantrická praxe. Nedávno Barboře vyšla kniha Polibek kobry o ženském aspektu v józe a tantře. Na jejích stránkách se zajímavým způsobem doplňují osobní zkušenosti s akademickými znalostmi. O tom, jak Barbora Hu vnímá tantru, co znamenají slova jako kundaliní a čakry, se rozhovořila pro pořad Hergot!.

„Tantra je pro mě přístup k životu. Je to zároveň mapa i území, ve kterém se pro mě velmi zajímavým způsobem setkává nebo prolíná rovina ducha, mystérium existence s profánní rovinou toho, co běžně žijeme, co zažíváme skrze svoje tělo nadané smyslovou percepcí, smyslovou inteligencí, nějakou pudovou podstatou, nějakými potřebami, které jsou základně lidský,“ říká hned v úvodu rozhovoru Barbora Hu, co pro ni osobně tantra znamená.

Dnes už je pro Barboru Hu tantra léta praktikovanou spirituální praxí. Na počátku ale o přínosech této praxe zapochybovala, když se jí horlivě věnovala v jednom indickém ášramu. „Rozjelo se mi cosi, o čem jsem si nebyla jistá, jestli to je psychotická ataka, nebo epilepsie. Mělo to fyzické symptomy, mělo to zajímavé psychogenní projevy. Halucinovala jsem, zdály se mi divné sny. Začala jsem pochybovat, nakolik je to požehnání a nakolik to je zkáza,“ popisuje své neobvyklé prožitky.

Zajímá vás, co bylo z tantrického pohledu příčinou těchto projevů? Zda může mít praktikování tantry svá úskalí? Proč Barbora Hu doplňuje tradiční tantru poznatky z hlubinné psychologie C. G. Junga a transpersonální psychologie S. Grofa? Co obnáší tantrická praxe a jakou roli v ní hraje sexualita? Pusťte si celý rozhovor!

Spustit audio