Taška s vlečkou a udržitelný streetwear: To nejlepší z Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku

8. září 2021

Snaha o větší udržitelnost, zájem o interiéry našich bytů a rostoucí vliv digitální kultury. To jsou tři nejvýraznější trendy, které naznačil podzimní Mercedes-Benz Prague Fashion Week. Přinášíme vám průřez tím nejzajímavějším, co bylo na přehlídkách a výstavách největší české módní události k vidění.

„Já schraňuju i úplně malé odstřižky a snažím se z nich něco vytvořit,“ říká student UMPRUM Aleš Hnátek. Elegantní minimalistickou dámskou kolekci ušil mimo jiné i ze starých potahů gaučů.

Pro upcyklaci se rozhodla i Valérie Jurčíková. Ze staré technické textilie vytvořila unikátní řasené oděvy a doplňky, které byly příjemné na dotek a při pohybu se krásně vlnily a nadnášely. Jedním z nejvýraznějších kousků kolekce byla objemná taška s dramatickou vlečkou. „Zpracovala jsem zbytkový materiál z výroby pneumatik. Získala jsem ho už před pár lety z továrny a dlouho jsem si s ním nevěděla rady,“ říká Valérie.

Sustainable materiály jako tencel nebo veganská kůže se objevily v kolekci zavedené značky LAFORMELA. A pro designéra Zoltána Tótha bylo ohleduplné fungování vlastní módní značky ústředním tématem celé kolekce.

Udržitelnost je zásadní i pro nejmladšího designéra, který si troufl na samostatnou přehlídku na podzimním MBPFW – devatenáctiletého Davida Nikolova z Olomouce, který tvoří streetwearové oblečení pod značkou Valery. „I když jsou to třeba mikiny, snažím se je dělat za správných podmínek, z fairtrade materiálů. Když používám potisk, vím, kdo a kde ho dělal a že byl za svoji práci férově zaplacený. To jsou podle mě věci, které je důležité řešit.“

Překračování hranic mezi módou a interiérovým designem se objevilo u dvou známých jmen mladé generace. Jan Černý se místo přehlídky rozhodl pro výstavu. Materiály, ze kterých šije boty a oděvy, přetvořil do unikátních objektů na zeď. Zároveň také s několika českými umělci vstoupil do první české digitální galerie na území Decentralandu. Ve spolupráci s DSC Gallery navrhl své první NFT v podobě speciálního modelu prestižek.

Přesah do interiérového designu předvedla také Tereza Rosalie Kladošová. Látky, které vytváří technikou vpichování a plstění z odpadové merino vlny, vystavila jako autorské textilní obrazy.

Jaké společenské trendy ovlivňují nejnovější lokální módu? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.