Temná hudba roku 2020 – od blackmetalové symfonie po mimořádné album nepravděpodobných hvězd

23. prosinec 2020

Bilančních žebříčků všeho druhu se na nás s koncem roku hrne snad ještě více, než kolik dobré hudby jsme v jeho průběhu mohli slyšet. A že jí zase bylo! A protože každý díl Modelářů je svého druhu výběrem toho nejlepšího, přišli s koncem prvního roku vysílání pořadu hosté Irma a Lilek a představili hudbu, která v roce 2020 nejvíce cvičila s nimi. A zároveň povyprávěli příběhy, které za ní stojí.

Desku Unclouded Sky sice Xiu Xiu, respektive jejich frontman Jamie Stewart, vydali už před pár lety, letos ale došlo na další reedici. Přepracované bluesové či folkové tradicionály tak dostaly znovu šanci ponořit se na dřeň i ke kořenům zvuku hodně nevyzpytatelné kapely, jejíž frontman neváhá do koncertního soundu zapojit třeba střelbu z kuličkové pistole na gong. Na Unclouded Sky se nicméně Xiu Xiu zcela obnažili a kromě hlasu a kytary zde pracují už jen s terénními nahrávkami z Jižní Ameriky.

O pozornost si řekla i kapela Liturgy, jejíž album Origin of the Alimonies tradičně doprovázela slova o konceptu jdoucím napříč filozofickými směry i uměleckými disciplínami. Deska navíc přiznaně reflektuje zásadní životní proměnu: rok 2020 byl totiž také tím, kdy se Hunter Hunt-Hendrix veřejně identifikoval jako trans žena. „O původu všeho lze hovořit jen skrze médium opery,“ dodává ke konceptu alba.

Jaké příběhy se skrývají za hudbou, která byla v roce 2020 nejvíce vzrušující? Irma (kapela Olaf Olafsonn & Big Bad Trip) a Lilek (label Stoned to Death) nás berou do zákulisí vzniku kapely Fotbal či na výpravu za divokými ptáky s Jamiem Stewartem z Xiu Xiu.

PLAYLIST:

Fotbal – Restart
Protomartyr – Day Without End
Xiu Xiu – Let the Lower Lights Be Burning
Emma Ruth Rundle & Thou – Into Being
Pacino – Hlad
Liturgy – Siheymn’s Lament
Tábor – Já nebo já

 

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.