Tereza Otáhalíková, úplety z Písku, textilní průmysl v Liberci

18. březen 2014

Sterility je název kolekce Terezy Otáhalíkové, talentované studentky zlínské UTB, kterou představujeme v rozhovoru. Za oděvním a textilním průmyslem vás zavedeme do Písku a Liberce. V reportáži z písecké továrny Jitex přiblížíme výrobu a zpracování úpletu. Se Zuzanou Veselou a návrháři LaFormela jsme natáčeli o studiu na TUL a minulosti a současnosti libereckého textilního průmyslu.

Tereza Otáhalíková: Sterility
Absolutní čistota jako nedosažitelný symbol luxusu, estetika poválečných špitálů a roušky, kterými denně zakrývají své obličeje obyvatelé Tokia. Takové jsou hlavní inspirační zdroje kolekce Sterility, kterou vytvořila Tereza Otáhalíková v rámci zimního semestru 2013/14 na zlínské UTB. Pracuje s vrstvením, průhledy, expresivními maskami a modifikovanými sluchátky. Více se o čistě bílé linii dozvíte v rozhovoru.

Jitex: kvalitní úplety a funkční prádlo z Písku
Továrna Jitexu je jako sen milovníků industriálního retra. Od 50. let funguje na stejném místě, v průmyslové zóně na břehu Otavy. Masivní stroje stojí v rozlehlých halách s obrovskými okny na původních parketách. Čas práce odměřují staré, centrálně ovládané hodiny a u vchodu zažijete déjà vu u stále funkčních píchaček s ručně nadepsanými papírovými štítky. Zboží se tu vyrábí od A až do Z. Celý výrobní proces, od výroby úpletu a funkčních materiálů až po ušití hotových výrobků, zajišťuje stovka zaměstnanců. Přestože design většiny výrobků oslovuje spíš střední a starší generaci, najde se i řada nadčasových klasik, které jsou a budou stále relevantní: základní tílka, trička a roláky pořídíte za ceny srovnatelné s nadnárodními řetězci, a přitom jde o trvanlivější, kvalitnější a hlavně čistě lokální produkt. Poslechněte si reportáž z výroby, kterou mě provedl jednatel společnosti, Radek Slavíček, obrazem do ní můžete nakouknout tady.

Liberecký textilní průmysl: tradice i nanovlákna
V rámci Týdne v Liberci na Radiu Wave míříme za historií a současností tamního textilního průmyslu. Momentálně v Liberci působí spíš střední až menší textilní firmy. Ve městě je Střední průmyslová škola textilní a Technická univerzita, která je uznávaným centrem českého výzkumu a vývoje nanotechnologií. Od roku 2008 učí na tamní Katedře designu návrhářka Zuzana Veselá, které jsem se ptala na přesahy výzkumu nanotechnologií do českého průmyslu: „Výroba nanotechnologií pro běžnou spotřebu tu zatím není, do oděvů nebo textilií se přidávají jen v rámci školního laboratorního výzkumu. Ten probíhá ve spolupráci s ČVUT, ale i s komerčními firmami. Mimo jiné s velkým českým výrobcem netkaných textilií pro lékařské účely. Další firma zase používá naše speciální vlákna odvádějící vlhkost do materiálů na osušky a župany.“

03084871.jpeg

V Liberci také od roku 2008 působí podnik, který vyvíjí a prodává stroje na výrobu nanovlákenného materiálu v průmyslovém měřítku. Na výrobu samotných nanovláken se tu chce soustředit nová společnost, která by svou továrnu měla otevřít do dvou let. Ke známým absolventům textilního a oděvního návrhářství v Liberci patří jména jako Denisa Nová, Martin Havel nebo značka LaFormela. Všichni tři se pravidelně prezentují na českých fashion weecích a LaFormela se dokonce dostala až na týden módy v Malajsii. Mladá trojice designérů říká, že právě studium na liberecké Technické univerzitě určilo základní DNA jejich značky: „Často se zabýváme tradičním zpracováním materiálů, jako je plisé, pletení nebo tkaní. Vycházíme ze starých technik, které jsme se ve škole naučili. Vyzkoušeli jsme si výrobu gobelínů, paličkování, dripping, ofsetový tisk a mnoho dalšího.“ Na fota nejnovější kolekce LaFormela se můžete podívat tady a víc se o ní dozvíte v rozhovoru s designéry. Prozradili mimo jiné několik inspirací k chystané podzimní linii, která se uvede v září na Prague Fashion Weekendu: lineárnost obrazů Oskara Kokoschky a punk.

Co se týče tradičních postupů a technologií, je v Liberci rozhodně na co navazovat. Historie soukenictví a plátenictví tu sahá až do 16. století. Z nejvýznamnějších průmyslníků devatenáctého století můžeme zmínit Johanna Liebiega, který v nejlepších letech zaměstnával až osm tisíc lidí. Většina velkých libereckých textilních podniků byla v devatenáctém a první polovině dvacátého století německá. Do českých rukou definitivně přešly až při znárodnění, po druhé světové válce. Nejdříve byly spojeny do Českých vlnařských závodů a v roce 1948 přijal celý podnik jméno Textilana. V 90. letech se Textilaně nezdařila porevoluční transformace a její průmyslový areál se nedočkal dalšího pokračovatele. Krach společnosti následovalo zbourání továrny v letech 2003–2005.

Playlist:
Empress Off – Realize You (No Recordings )
Don Christian – Clerk (Camp & Street)
Equals – Pyre, Screens Remix (Senseless)
The Toxic Avenger – Speed, Xander Milne Remix (Roy Music)
Jakwob – Somebody New, TCTS Remix (DSB Music Ltd.)
Gidge – You (Atomnation)
Xander Milne – Let Me Fuse (Whiskey Pickle Records)
Maya Jane Coles – Comfort (Juno Records)
Oceaán – Turned Away (Chess Club Records)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.