Tip Adama Gebriana: Jeďte do Krumlova zjistit „Co tím Šedá sleduje“

18. září 2018
Tip

Jako první v naší nové rubrice Tip, která každý týden přináší doporučení, co sledovat a o co se zajímat, vybírá Adam Gebrian. Radí zajet si do Českého Krumlova, nejturističtějšího města Čech, kde se přes léto odehrál experiment Kateřiny Šedé. Ne každý si je jistý, co to vlastně tentokrát nejznámější česká umělkyně i držitelka ceny Architekt roku vymyslela. 22. 9. se tu proto koná setkání s legračním názvem Co tím Šedá sleduje. A taky bude festival Film a architektura.

Jak se dá žít ve městě, do kterého jezdí desítky tisíc turistů? Šedá tuto otázku otevřela po svém: dalším kontroverzním projektem. V centru ubytovala v létě v městských bytech skupinu vybraných lidí, kteří život v turisty přecpaném městečku po svém obohacovali, proměňovali nebo pozorovali. Takže se na náměstí cvičila jóga nebo se v ulicích čutal fotbal. Letní dění v Krumlově se díky kamerám přenášelo na bienále architektury v Benátkách. To ale samozřejmě nebylo všechno, víc si můžete přečíst tady. Poslechněte si celý tip známého fanouška architektury Adama Gebriana, který radí podívat se taky na filmový festival věnovaný architektuře a na událost spojenou s pražským Strategickým plánem.

V zbývajících týdnech v tomto měsíci budou v naší nové rubrice doporučovat filmový publicista Kamil Fila a foodblogerka a pekařka Juliana Maškrtnica.

Adam Gebrian
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.