Točit jako kaskadér. Jáklův Jan Žižka stál půl miliardy, ale působí jako středověké ochotnické divadlo

9. září 2022

„Pořádnej telefonát z Trocnova!“ nemůže se Aleš dočkat recenze Tomáše Stejskala na film Jan Žižka. Stojí snímek režiséra Petra Jákla za koukání oběma očima, jenom jedním nebo žádným? „Pozoruhodnej artikl,“ hledá správná slova Tomák, který do telefonu chrčí jako sypající se vozová hradba. Co má tedy divák od pompézní novinky čekat?

„Není to životopisnej film o Janu Žižkovi, spíš takovej origin – zrod hrdiny. Vidíme mládí, kdy parta žoldnéřů pobíhá po lesích a trošku přičuchne k velkým dějinám, a pak nám na konci titulek řekne, že Žižka byl velký taktik a neporažený vojevůdce, což je tam ve dvou scénách,“ upozorňuje Tomák s tím, že největším problémem snímku je jeho zpracování.

Ben Cristovao ve filmu Jan Žižka

„Celé je to komicky amatérské. Vidíme, že Jákl chce dělat něco jako Statečné srdce, zná trendy temné fantasy, historické seriály, takže tam havrani klovou do lebek a z očních důlků vylézají červi… Tahle temnota je mezinárodně srozumitelná a může nějak fungovat, ale příběh je nijaký, zmatený, tuctový, o hrdinovi se nic nedozvíme a ve druhém díle to asi nepřijde,“ shrnuje tento nepodarek, zatímco se Vítek ve studiu snaží nevybuchnout smíchy při představě Bena Cristovaa coby „nomádského asijského válečníka“.

Jak v Žižkovi dopadly akční scény, které měly být parketou bývalého kaskadéra Jákla? Kdo si v Benátkách vysloužil standing ovation? Kolik vážila rekordní kroupa? K čemu jsou dobré vařené kondomy? Kdo je Willy Wonka současné seriálové scény a co pěkného nám ukuchtil? Jak hodnotí Tonda Tesař plavecké schopnosti Morfydd Clark aka mladé Galadriel v novém seriálu Pán prstenů: Prsteny moci? Jak dlouho vydrží Tomák ležet? Na koho Aleš flusnul? Povolil by Vítek kadění na hřišti v anglických fotbalových soutěžích? A chtěl by být raději ministrem kávy, nebo si otevřít falešnou policejní stanici? Všechno prozradí Čelisti!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Tereza Kunderová
Spustit audio