Tomáš Fiala v Echu: Brutal Assault bude letos i ambientní

Příběh festivalu Brutal Assault, který vyrostl z lokální akce pro domácí kapely v jednu z největších evropských přehlídek tvrdé hudby, už je docela známý – loni ho shrnula i výpravná kniha. Po letech hledání se organizátorům podařilo akci usadit v jedinečném prostředí josefovské pevnosti, odkud se nechtějí hnout ani ve chvíli, kdy si lze důvodně myslet, že by festival co do návštěvnosti mohl ještě růst.

Jen krátce před konáním 21. ročníku jsme se bavili s dramaturgem (ale též aktivním hudebníkem) Tomášem Fialou o tom, proč třeba pořadatelé kupují letenky kapelám na jednorázová vystoupení a jaké jsou šance českých muzikantů probojovat se na soupisku renomované akce. Okolo takto velké přehlídky zákonitě víří i řada mýtů, nastal tedy čas některé z nich vyvrátit.

Festival letos představí několik dílčích inovací, vedle zlepšení, dozdobení a rozšíření už tak atraktivního areálu to bude zejména odpočinková stage, na níž bude v mlžné atmosféře znít ambient v dramaturgii Přemysla Ondry, kterého můžete znát z magazínu His Voice nebo jako pořadatele akcí pod hlavičkou Arkham Productions.

Letošní festival zahájí mimořádně silná středeční soupiska, na které jsou vedle jiných Neurosis (o den dříve vystoupí Steve Von Till sólově v Praze na Sedmičce), Chelsea Wolfe anebo současný král opojných riffů Abbath, další dny pak přinesou třeba koncerty japonských postrockových melancholiků Mono anebo krkolomné eskapády jedinečných Lightning Bolt. Stesky za odřeknuvšími Electric Wizard pak přijedou hojit italští Ufomammut.

Brutal Assault se koná od 10. do 13. srpna znovu v areálu pevnosti Josefov u Hradce Králové.

PLAYLIST
Mastodon – Black Tonque
Sigh – Inked in Blood
Lighting Bolt – The Metal East
Chelsea Wolfe – Iron Moon
Wolfbrigade – Ride for All
Mutoid Man – Reptalian Soul
Perfecitizen – Reset the Chaos
Raised Fist – Slipping Into Coma
Coroner – Die by My Hand

autor: Viktor Palák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.