Tomáš Pivoda: Guinea je zelená a život v ní hodně intenzivní

17. červen 2014

Tomáš Pivoda navštívil už dvakrát Guineu, protože pracuje jako koordinátor neziskovky působící právě v tomto západoafrickém státě. V Casablance vypráví o energii, která člověka zasáhne už na silnici z letiště, afrických filmech i (domluvených) svatbách.

„Děje se tu toho až moc, přestože se toho navenek vlastně tolik neděje“

Evropana po příletu do Afriky ohromí intenzita dění i životní podmínky Afričanů. Na tržišti, podél silnic, v městech zvlášť. „Děje se tu toho až moc, přestože se toho navenek vlastně tolik neděje,“ psal Tomáš Pivoda domů z africké Guineje na svém Facebooku. Poslechněte si záznam vysílání a podívejte se i na fotky.

„Zdravíme se po africku, mám z toho menší bouli“

Povídání o tom, jaká je metropole Conakry a život v ulicích hlavního města i na venkově, o africké svatbě, škole, guinejských jazycích, africké byrokracii i adopcích na dálku plnilo premiéru Casablanky stejně jako západoafrická hudba, např. muzikant Ba Cissoko, hráč na loutnu kora, který patří mezi největší hvězdy západoafrické hudby a hraje nejčastěji se 4 spoluhráči.

Tomáš Pivoda je tlumočník a překladatel, zajímá se o francouzskou filozofii i film. Ve sdružení pro–Contact http://www.pro-contact.cz/cs se jako koordinátor věnuje projektu adopce na dálku v Guineji, správě webových stránek a databáze adoptovaných dětí. Do Guineje (a do Afriky vůbec) se chystá vrátit, sledoval i tragickou epidemii eboly, která zasáhla západ Afriky. Více o ní najdete zde.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.