Tři a více ve vztahu: Nikoho nenapadne říct, že se to smí

13. říjen 2015

„Propracovával jsem se k tomu od 22 let dál. Nejdřív jsem přijímal konvenci, že v životě jsou spolu dva lidé, ale neviděl jsem za tím hlubší logiku. Nikdy jsem neměl pocit, že bych potřeboval být nutně s jedním člověkem. Když jsem se dozvěděl o polyamorních vztazích, řekl jsem si, že tohle by pro mě mohlo být zajímavé,“ svěřuje se Matěj v úvodu rozhovoru o vztazích, které ignorují monogamii. Jak funguje vztah, který tvoří tři a více partnerů?

Základním předpokladem zdravého fungování polyamorního vztahu je otevřenost a upřímnost. Všichni zúčastnění o sobě musí vědět a na takovém konceptu se shodnout. „Když se člověk zamiluje, tak má hlavu v oblacích a neví přesně co a jak. Překvapilo mě, že to nebylo tak, že bych svého původního partnera už nechtěla, nebo že je nějak špatný, ale příjemné pocity existovaly vedle sebe,“ líčí svoje směřování k polyamory Fronéma, Matějova partnerka. Matěj má přitom paralelní vztah s Jitkou a s Andy, další vztahy má i Fronéma.

Čtěte také

„Lidi jsou spíš zvědaví, zajímá je, jak fungujeme atd. Ale když o polyamory něco zjistí, vidí, že jsme spokojení a není tam žádná zvrhlost, tak jsou převážně v pohodě,“ popisují Fronéma a Matěj reakce okolí. Polyamorní vztahy přitom mohou mít různé podoby, velmi často je jeden z partnerů primární a další pak do jejich vztahu vstupují. Vztahy Matěje a Fronémy tak ale nevypadají: „Líbí se mi přístup nazvaný relationship anarchy, skoro se vymezuji proti tomu někoho označovat primární/sekundární partner, někdy se dokonce vyhýbám slovu partner, které samo o sobě uzavírá vztah do nějakých konvencí,“ dokresluje pojetí svých vztahů Fronéma. Ona i Matěj si do budoucna umí představit společné bydlení se svými partnery.

03490608.jpeg

„Žárlivost je přirozená, je indikátorem toho, že máte svůj protějšek rádi a na vztahu vám záleží,“ zní jeden ze stereotypů zpochybňujících koncept polyamory. Podle Fronémy je žárlivost spojená spíš se strachem a negativitou, Matěj žárlivost nepoznal, svým protějškům věří, a nemá tedy důvod žárlit. Oba přitom shodně zmiňují důležitost komunikace a otevřenosti, pokud je pro ně ve vztahu něco tzv. přes čáru, je to lež.

„Jestli všichni spíme v jedné posteli?“ ptá se Fronéma, když narazíme na jejich intimní život. „Je to tak i tak, někdo má tendenci spolu být pořád. Já bych třeba chtěla mít svůj pokoj.“ Matěj svoji partnerku doplňuje: „Líbí se mi poučka, že při sexu ve třech je důležité, aby všichni chtěli všechny, ne, že budou dva soustředit pozornosti na někoho uprostřed a na sebe navzájem sahat nebudou. Pokud jde o trojúhelník, tak proč toho nevyužít?“ Oba podobnou situaci zažili a hodnotí ji pozitivně, i když Fronéma má za sebou i negativní zkušenost.

03490611.jpeg

Ocenili by Matěj a Fronéma možnost manželství pro polyamorní vztahy? Sdružují se lidé v polyamorních vztazích do komunit? Jak často a v jakých podobách jsou polyamory zastoupeny v médiích, televizi, filmu atd.? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.