Trosečnice na Tahiti. Manuela Coufalová uvízla v době koronaviru ve vylidněném pacifickém ráji

17. květen 2020

Česká cestovatelka Manuela Coufalová se nachází na Tahiti, kam začátkem pandemie odletěla z Nového Zélandu, kde žije a pracuje. Nemůže teď ani domů do Česka, ani zpátky na Zéland. A tak se usadila na ostrově Moorea, šnorchluje, učí se francouzsky, snaží se zlevnit svůj život sběrem ovoce a čeká, co se bude dít dál.

Cestovatelský a outdoorový magazín Casablanca vznikl na dálku mezi Tahiti a Českem. Tam se na počátku března Manuela Coufalová vydala na dovolenou. Letenky si koupila už v září 2019. „Bohužel jsem špatně vyhodnotila situaci, letenky jsem nezrušila a odletěla jsem,“ říká. Stihla ještě navštívit Velikonoční ostrov a prohlédnout si tamější slavné sochy a na Tonze plavat s obrovskými velrybami keporkaky, což v Casablance označila za svůj vůbec největší životní zážitek. Píše o něm také na svém blogu.

Šnorchlování v karanténě

Ale i na Tahiti ji dostihla pandemická omezení. Nový Zéland i Tahiti uzavřely hranice a zrušily lety. Jedním z posledních trajektů se Manuela Coufalová přesunula na ostrov Moorea. „Jsem tady ve sdíleném domě v komunitě s dalšími 13 lidmi, většinou Francouzi,“ říká s tím, že má finanční prostředky, aby na místě vydržela ještě zhruba dva měsíce. Pak se bude muset snažit prodat na dálku nějaký majetek, který nechala na Novém Zélandu – například dodávku, ve které žije. Snaží se snížit náklady na stravování například tím, že sbírá tropické ovoce. „Trhám a sbírám všechno kromě banánů, protože jsem po čase zjistila, že každý strom tady někomu patří,“ tvrdí.

Při šnorchlovacích výpravách narazila na želvu, mořského koníka, rejnoka i různé druhy žraloka. První výlet po konci karantény vedl na horu Rotui na severním pobřeží ostrova Moorea, která má 899 m. Zní to jako idyla, ale Manuela přiznává, že na ni nejistá situace také doléhá a je ráda za společnost dalších cestovatelů.

Barbínka? Nakonec si zvykneme na všechno

Manuela Coufalová o sobě s nadsázkou blogovala jako o barbínce a o svém cestování jako o postupném odbourávání materialismu a povrchnosti. Teď říká, že jejím největším cestovatelským poznáním je, že si lze na všechno zvyknout, na jakékoli podmínky. Jak se bude její tahitská situace a celé cestování vyvíjet dál, můžete sledovat i na jejím Facebooku.

Korálové radosti uprostřed koronavirových omezení. Poslechněte si kompletní záznam Casablanky s vyprávěním o Tahiti, Pacifiku a výjimečné situaci Manuely Coufalové.

Vodopád Faarumai, Tahiti
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.