Tušila jsem, že se to může stát a děsilo mě to, říká mladá baletka o sebevraždě partnera

9. říjen 2022

Dlouhodobé odloučení od rodiny, komplexy spojené s výškou, depresivní propady, návykové látky a vážné zranění, které mohlo ukončit jeho kariéru – to jsou některé z příčin, pro které se mohl mladý tanečník rozhodnout ukončit svůj život. Jeho partnerka ho našla mrtvého jen pár hodin po premiéře.

Baletní prostředí je často popisováno jako tvrdé, není v něm nouze o tlak po stránce fyzické, ale i psychické. „I když se v něčem zlepšíte, nikdy to není dost,“ popisuje tanečnice a baletka Karolína Křížová. „Člověk se neustále srovnává s ostatními, není tam den, kdy by neřešil, jestli se večer má nebo nemá najíst,“ říká s tím, že poruchy příjmu potravy nejsou v tomto světě ničím neobvyklým a řada tanečníků si prochází také různými depresivními propady. S depresemi se potýkal zřejmě i Emanuel.

Svého životního i tanečního partnera našla Karolína mrtvého pár hodin po premiéře. „Tušila jsem, že se to může stát a děsilo mě to,“ vzpomíná s odstupem dvou let od události. Donutit partnera vyhledat pomoc se jí ale nepodařilo. Ten večer spolu už netančili, do divadla se ale po čase opět vrátila.

Jak vypadalo Emanuelovo poslední taneční vystoupení? Jakou roli při zvládání smutku hraje taneční soubor? A může pověstný tlak baletního prostředí pomoci při zpracování traumatu? Poslechněte si Diagnózu F s baletkou Karolínou Křížovou o smrti jejího partnera Emanuela.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.