Tváře Papuy-Nové Guiney

26. září 2012

Jan Styblík zve na výstavu fotografií „Tváře Papuy-Nové Guiney“, která se uskuteční od 1. října do 4. listopadu 2012 v Klubu cestovatelů (známém taky jako Karavanseráj) na Masarykově nábřeží 22 v Praze.

Jan Styblík je profesionální průvodce, překladatel, fotograf a také někdejší host pořadu Casablanca. vystavené snímky pořídil na Papui-Nové Guineji v září roku 2011 při cestě na Papuu (Indonésie), Papuu-Novou Guineu, Šalamounovy ostrovy a do Austrálie. Výstava Tváře Papuy-Nové Guiney je už 11. autorská výstava Jana Styblíka.

Nová Guinea, druhý největší ostrov světa, leží mezi ostrovní částí jihovýchodní Asie a Austrálií, v jihozápadní části Tichého oceánu. Díky odlehlosti a velmi obtížně průchozímu terénu se zde život po desítky tisíc let vyvíjel vlastní cestou, původní obyvatelé po dlouhou dobu žili a mnohdy stále žijí odděleně od světa za okolními horskými hřebeny. Celý ostrov obývá odhadem tisíc různých etnických skupin, jejichž příslušníci hovoří téměř stejným počtem odlišných jazyků. A právě na pestrost některých z mnoha etnických skupin ostrova je tato výstava zaměřena.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.