Tvrdá data o české módě: Průmysl roste, i když pomalu

6. březen 2017

„Český textilní průmysl byl jedním z prvních, který se dokázal vymanit z hospodářské recese na konci minulé dekády. Od roku 2010 v tomto odvětví kontinuálně rostou tržby,“ říká Jiří Česal, výkonný ředitel ATOK (Asociace textilního-oděvního-kožedělného průmyslu). Ačkoliv se situace zlepšuje, není tak růžová, jak by se mohlo na první pohled zdát. Textilním i oděvním firmám u nás komplikuje život nárůst výrobních nákladů způsobený růstem cen surovin i ceny práce. I tak ale tržby českých továren za loňský rok přesáhly padesát miliard.

Při natáčení v nejmenované české továrně jsem se už před dvěma roky off record setkala s konstatováním, že kvůli zvýšení minimální mzdy budou muset propouštět pracovníky z výroby. Tehdy byla minimální mzda kolem devíti tisíc, od letošního ledna je to jedenáct tisíc. V konkurenci s nízkou cenou práce v Asii a Africe, kde vyrábí většina nadnárodních firem, ale i řada českých značek (některé paradoxně se známkou Czech Made), je pro české výrobce módního a textilního zboží těžké obstát. I tak se to ale podle čísel ATOKu řadě výrobců daří. Je otázkou, co by s oborem udělalo posílení české měny, krátkodobě by nejspíš přineslo víc škody než užitku.

V českém módním průmyslu pracuje na padesát tisíc zaměstnanců. Jejich platy jsou v porovnání s ostatními odvětvími nižší, ale podle dat ATOKu pomalu rostou. „Rychlejšímu a výraznějšímu růstu stále brání konkurence asijských firem, které stlačují ceny oděvního zboží a obuvi. Od roku 2000 klesly ceny oděvů a obuvi přibližně o třetinu. Není divu, že v tomhle prostředí se špatně podniká a většina u nás vyrobeného zboží proto míří do zahraničí,“ vysvětluje Jiří Česal. České módní zboží se nejvíce vyváží do sousedních a evropských států, do Německa, Rakouska nebo Francie. Poslechněte si víc v rozhovoru.

Z továrny Tylex v Letovicích
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.