Tyjátr: V MeetFactory vyznávají city křehčí než piruety porcelánových panen

20. červenec 2015

V pražské MeetFactory se po loňské velmi úspěšné site-specific podívané Autoatlas Ukrajiny pustili do podobného projektu. Diváci inscenace O něco horší než Romeo: tragédie z rozmaru sice neputují po smíchovských exteriérech, ale herci je ve skvělé variaci na Shakespearovu klasiku provedou celou budovou mezi sochami v rámci stejnojmenné výstavy.

Tým složený například z kurátorky Kariny Kottové, režisérky Viktorie Čermákové, dramaturga Matěje Samce a výtvarníka Jana Haubelta v inscenaci O něco horší než Romeo: tragédie z rozmaru propojil prostory klubu MeetFactory. Divadelní sál, galerie i bar se provazují do jednoho velkého konceptu. Základem dramaturgického experimentu, který kombinuje fragmenty Shakespearova Romea a Julie a řadu inspirací navázaných na tuto tragédii, je razantní úprava. Dialogy jsou rozepsány pro tři herce (Halka Třešňáková, Vojta Švejda a Matěj Nechvátal), kteří si je vyměňují mezi obrovskými sochami.

Zdánlivě brutální zásahy do původní hry i jejích textových derivátů ale tvoří velmi křehký, poetický a zároveň ironický celek. Aktéři s lehkostí vypráví vrstevnatá milostná, až filozofická vyznání, jako by o nic nešlo. Už pouhou dikcí vše směřují k pomíjivosti s vědomím, že jejich dobrodružství možná jednou skončí. Sami inscenátoři ale příběh neuzavírají, nechávají mu velmi volné hrany. Procházka jednotlivými místnostmi MeetFactory s výseky skutečnosti tak připomíná průlet snovou galaxií ve stavu beztíže.

03433686.jpeg

Tvary a charakter Haubeltových soch určují náladu jednotlivých obrazů, které otevírá Matěj Nechvátal jako vypravěč a průvodce. Oblé, hladce obroušené bílé objekty vypadají jako figury porcelánových baletek. Když se mezi nimi ladně pohybují herci, připomíná to až filmově stylizovaný obraz bálu, při kterém ve stronzu nezamrzly pouze ústřední postavy. Zároveň procházení budovou nepůsobí nijak násilně, pouť samovolně plyne a při sledování nevzniká nepříjemný pocit, že vás inscenátoři samoúčelně někam vláčí.

O něco horší než Romeo / A Bit Worse than Romeo from MeetFactory on Vimeo.

Emblémem inscenace se ale stává scéna s cihlovou zídkou, za kterou se milenecká dvojice krčí a doslova říká, že „je mezi nimi nějaká zeď“. Je v ní ukrytý veškerý půvab a lehkost celé inscenace. Projekt O něco horší než Romeo: tragédie z rozmaru je nejen podařeným experimentem, ale tvoří důsledný protipól okázalosti Letních shakespearovských slavností. Minimalistická forma, originální výklad i poetičnost totiž v mnohém překračují parametry tzv. provozních inscenací, které nejsou na shakespearovských slavnostech rozeznatelné od titulů repertoárových divadel.

03433685.jpeg
autor: Martin Macho Macháček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.