„Ubytuje vás někdo stejný jako vy.“ Komunita warmshowers má síť přístřeší pro cestovatele na kolech

15. srpen 2018

„Cyklocestování není koníček, ani sport, je to životní styl,“ přesvědčuje Martin Stiller, který na kole jezdí po světě už přes 15 let. Warmshowers je něco jako couchsurfing pro cyklisty, jako je on. Díky němu se setkávají podobně naladění lidé, a tak jsou pouta mezi hosty a hostiteli často silnější než u jiných ubytovávacích služeb.

„Někdo vám chce někdy pomoct, ale vy taky musíte chtít někomu pomoct,“ vysvětluje princip warmshowers Stiller. Jedete-li jako cykloturista po světě, zaregistrujete se na stránkách, vyhledáte si na mapě hostitele, kteří zdarma nabízejí střechu nad hlavou, a spojíte se s tím, jehož nabídka vás nejvíc zaujala. Na oplátku se také můžete stát hostitelem a hostit cestovatele z celého světa.

Matěj Balga: Na kole kolem světa, pořád na východ. 16.000 km a dálky pořád volají

03619713.jpeg

V říjnu 2014 v Hodoníně nasedl na kolo a rozjel se do světa. Chtěl získat zpět ztracenou lásku tím, že za přítelkyní dojede do Jižní Koreje. Pak ale upravil kurz na Čínu a začal žít svůj život na cestě. Po severoamerickém dobrodružství právě teď opouští Panamu a bojuje o Jižní Ameriku.

Komunitu založili Američané Terry Zmrhal a Geoff Cashman v roce 1993 a dnes má už skoro 111 tisíc členů na všech kontinentech, nejvíc v Evropě – 58 436. V pořadí zemí vedou zatím Spojené státy, kde je zaregistrováno 24 736 uživatelů. „Já se s warmshowers setkal poprvé asi v roce 2010, kdy jsme se ženou projížděli Spojené státy a v Grand Canyonu nám o tom pověděl jeden Číňan,“ vypráví Stiller, který je jedním z největších tuzemských propagátorů této komunity. Zatímco před osmi lety byl na Moravě kromě něj jen jeden další uživatel, dnes jich je v celém Česku asi 500.

Stačí si projet nejrůznější cestovatelské blogy a zjistíte, že většina cyklistů si nemůže službu vynachválit. „Opět jsme využili warmshowers a ubytovali se v domě nepálské legendy, u chlapíka jménem Pushkar. Jeho dům je taková oáza pro cyklisty, a my tak měli možnost poznat nové tváře a vyměnit si svoje zkušenosti a zážitky s dalšími cyklocestovateli,“ píše se třeba na blogu Bikepacking Nomads, jehož autoři momentálně jedou z Nového Zélandu do Česka a možná nocují u někoho z warmshowers právě teď.

David a Petra Šifrovi cestují společně se svým devatenáctiměsíčním synkem Sašou

Cyklisté ze všech koutů světa oceňují nejen pohodlí, kterého se jim u hostitelů dostane, často po mnoha dnech spaní mimo civilizaci. Nejcennější je možnost sdílet svoje zážitky nebo i problémy s lidmi, kteří mají podobné zkušenosti, a dokážou tak cestovatelům porozumět a třeba i poradit. „Nejkrásnější je na tom možnost potkat spřízněné duše,“ svěřil se deníku The Guardian cestovatel Joshua Cunningham. „Když mrznete a hladovíte někde na vrcholu horského průsmyku a bojujete s těmi posledními pár kilometry, je skvělé vědět, že někde tam je někdo, kdo přesně ví, čím si procházíte.“ Brian Heron, presbyteriánský kněz, který umožňuje přespání cyklistům ve svém domě v Oregonu, svou motivaci popsal pro změnu redaktorům New York Times. „V naší společnosti, kdy neznáme ani svoje sousedy a nestaráme se o své blízké, mi warmshowers připomínají něco, co jsem miloval už jako dítě: důvěru a starost o druhé. (…) To je svět, ve kterém chci žít.“  

Panují kolem cestování s dětmi tabu? Rodina Šifrových si myslí, že ano. A proto „Saša jede“

David a Petra Šifrovi cestují společně se svým devatenáctiměsíčním synkem Sašou

David a Petra Šifrovi cestují společně se svým devatenáctiměsíčním synkem Sašou. Už když bylo Sašovi pět týdnů, vyrazili na tři týdny na cestu – na zimní trek, na sněžnice do Švédska. „Měli jsme velké obavy, vybrali jsme kvůli nim i mírnější oblast v jižním Švédsku, ale nenaplnily se,“ říkají David Šifra.

Špatné zkušenosti jsou v komunitě prý minimální, zřejmě proto, že pokud se host či hostitel něčím proviní, postižená strana to hned může napsat na jeho profil a při vážném problému ho správci mohou vyhodit. Negativní zkušenost nemá ani Stiller a i on si na warmshowers nejvíc cení setkávání s lidmi. „Poznáte zemi, kterou projíždíte, nejenom jako obyčejný turista. Seznámíte se s místní kulturou, s místními lidmi, s tím, jak žijou, co jedí… To je na cestování to nejlepší!“  

„Když si vozíte zadek v autě, je to něco jiného než na kole, máte svoje specifické potřeby.“ Poslechněte si, proč cyklisti tolik milují službu warmshowers.

autor: Alžběta Medková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.