Ujasněte si, proč tam chcete jít, radí studenti marketingu. Zažili vztah na dálku i společný Erasmus

23. únor 2023

Jak vypadá studium marketingu a jak přežít Erasmus jako pár? Hosty Studovny byli Michaela Konopásková a Filip Thein, kteří studovali na bakaláři marketing na Univerzitě Karlově, kde pokračují na magistru na strategické komunikaci. Probrali jsme také zahraniční studijní cesty, protože Filip vyrazil na bakaláři do Dánska a během magistra vyjeli už společně s Míšou do Nizozemí.

„Studium marketingu mi dalo nejvíc, co se týče kontaktů. Mít síť, o kterou se můžete opřít v oboru, je strašně velká výhoda hlavně na začátku,“ popisuje Míša a shoduje se s ní i Filip, který kromě teoretických základů oceňuje i propojení s praxí. Filip navíc vede studentské médium Markething, kde si spolužáci vyzkouší psaní, event management nebo správu sítí. K přijímačkám na MKPR doporučuje mít všeobecný přehled a Míša dodává, že je důležité ujasnit si, proč na školu chci jít. „Je to jedna z prvních otázek, na které se u pohovoru ptají,“ radí.

Čtěte také

„Erasmus a vztahy jsou složité, ale nakonec jsme to zvládli,“ říká Filip, který na bakaláři odjel. „Každý večer jsme si volali, koukali jsme společně na Netflix nebo jsme si třeba koupili stejnou knížku a pak jsme si o ní povídali,“ vzpomíná Míša. „Je důležité říct si, co od toho vztahu očekáváte,“ doporučuje Filip.

Na magistru už vyrazili na Erasmus spolu, do stejné země, i když na jiné univerzity. „Byli jsme odkázaný jeden na druhýho a neměla jsem potřebu moc rozšiřovat své úzké okolí kamarádů a lidí, které mám ráda,“ přibližuje Míša, čím byla jejich zkušenost charakteristická. Také Filip vnímá velký rozdíl mezi Erasmem na bakaláři a na magistru. „Když člověk jede sám, tak si musí udělat kamarády a spíš chodí na party a víc se seznamuje. Když jede s někým, tak je důležité říct si, jak si to chcete nastavit,“ popisuje a dodává, že Erasmus pojali spíš jako příležitost k cestování a objevování zahraničí.

Poslechněte se díl Studovny o studiu marketingu a strategické komunikace i Erasmu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.