Universum křížem krážem historií i světem

9. únor 2009

V pátek 6. února bylo Universum doslova nabité informacemi. Zahájilo tradičně zpravodajství, podívali jsme se na život a dílo "učitele národů" Jana Ámose Komenského, pohovořili se staro-novým prezidentem Studentské unie ČVUT Zdeňkem Horákem a zakončili rozhovorem o studiu v Japonsku.

Zpravodajství Universa, kterým vás tento týden provázel Pavel Cyprich, se zaměřilo především na Bílou knihu terciálního vzdělávání. Reformní návrh vysokého školství totiž v pondělí 26. ledna schválila vláda a ministr školství Ondřej Liška začal pracovat na věcném záměru zákona o terciálním vzdělání. Ten má sněmovna dostat na stůl už na jaře letošního roku.

00772188.jpeg

Příští čtvrtek bude v Pedagogickém muzeu J. A. Komenského pro veřejnost otevřena nová stálá expozice o vývoji české vzdělanosti a školství. O životě a díle "učitele národů", který má ve stejnojmenném muzeu na této výstavě vyčleněn svůj vlastní oddíl, jsem si povídal s ředitelkou muzea doktorkou Marcelou Pánkovou.

Hostem pořadu byl staro-nový prezident Studentské unie ČVUT. Zdeněk Horák si na konci svého prvního mandátu vysloužil opětovné zvolení a aspiruje tak na nejdéle sloužícího prezidenta této studentské organizace. Jak to, že je ve funkci tak dlouho a proč může svůj post zastávat i když už na ČVUTu dávno nestuduje, si poslechněte v záznamu pořadu.

Na závěr jsme se konečně spojili se studentkou japanistiky Veronikou, která se na konci ledna ze země vycházejícího slunce vrátila. Jak probíhaly čtyři měsíce, které v Japonsku strávila studiem se dozvíte v podcastu. Příjemný poslech.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.