Universum: Měl by umělec bydlet ve vile a koupat se v bazénu?

15. duben 2014

Tuto otázku si položilo trio Zdenka Švadlenková, Barbora Pivoňková a Alena Bartková, když se rozhodly vydat publikaci esejí, rozhovorů a kratších glos od lidí z umělecké sféry. Ale pěkně popořadě.

Kniha je jakýmsi doplňkovým produktem výstavy Nad čarou – Jednosměrná zpátky, kterou můžete do konce června navštívit v holešovickém DOXu. Díla tu uvidíte opravdu rozličná – od tradičních obrazů a fotografií, přes designové lampy, až po věci méně praktické, jako zvířátka z kaštanů a očních bulev. Jednotícím prvkem totiž nebylo téma, ale vystavující umělci. Umělci, kteří mají za sebou mnohdy i více neúspěšných pokusů dostat se na vysokou uměleckou školu, přesto se ale nevzdali a nakonec skončili nad symbolickou čarou. A aby těch názvů nebylo málo, určitě bychom měli zmínit, že aktuální expozice navazuje na šest projektů Pod čarou, které běžely v uplynulých letech.

Kniha Umělec, vila a bazén má pak být jakousi úvahou nad tím, jestli je vysokoškolské vzdělání pro výtvarníky opravdu zásadní a jak se to promítá do jejich tvorby. Zmíněná trojice slečen vybrala padesátku textů od umělců, ale i kurátorů nebo pedagogů a v mnoha případech se setkaly s překvapivými i vtipnými názory. Pokud chcete vědět, kteří autoři nás pobavili nejvíc, poslechněte si záznam pořadu Universum.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka