Universum: Navrhněte si vlastní předmět na univerzitě v Utrechtu

26. červen 2017

„Ten obor je takový, že co tam chcete dělat, to tam můžete dělat. Máte jenom tři povinné předměty z celkových osmi. Každý se může zaměřit na to, co ho zajímá. Někdo víc na historii vědy, někdo na filosofii vědy. Já jsem se zaměřil na filosofii umělé inteligence,“ vypráví o svém studiu na Utrechtské univerzitě Tomáš Čech.

Tomáš se zabývá umělou inteligencí a tím, čeho je schopná. Obor je koncipován jako tzv. research master, tedy výzkumný magisterský obor určený studentům mířícím na doktorandské studium. I proto vyniká některými neobvyklými způsoby výuky. Zatímco v Čechách jsou studenti zvyklí pouze na přednášky pedagogů, případně přeplněné semináře, v Utrechtu mají možností víc. „Mohl jsem si vybrat ze tří seminářů, které běží nezávisle na studijních oborech. Učitelé se sejdou jednou za dva týdny, určí si nějaké téma a debatuje se. Většinou debatují učitelé a vy jako žák spíš posloucháte, děláte si poznámky a pokud máte dotaz, tak se zapojíte. V Čechách se málokdy setkáte s tím, že byste zažili debatu několika akademiků,“ popisuje Tomáš.

Další možností je vytvořit si předmět vlastní, ušitý na míru potřeb vašeho výzkumu. „Pokud si nevyberete z předmětů, které vám škola nabízí, tak se můžete domluvit s učitelem, určit si téma sám, obvykle spjaté s vaší diplomkou,“ vysvětluje Tomáš. Student si ve spolupráci s vybraným vyučujícím sestaví četbu na následující měsíce a průběžně ji chodí konzultovat. Semestr uzavírá standardní seminární prací a je mu uznán jako jakýkoli jiný předmět. Nezvyklé je i ukončení studia. „Já nemám vůbec státnice, vlastně celý rok pracuji jenom na diplomové práci a ani ji nemusím obhajovat.“ Práci je ale potřeba přednést ještě v průběhu sepisování na přednášce otevřené všem studentům i vyučujícím. „Ti se vám snaží dát zpětnou vazbu, takže pokud vidí, že váš argument směřuje špatně, nebo že byste si mohli ještě něco přečíst, co třeba neznáte, tak vám dopomohou vylepšit práci.“

Poslechněte si celý rozhovor!

autor: nol
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.