Universum: Od počítačových her na doktorát z historie a zase zpátky

19. září 2017

Na konci střední školy zajímala Rudolfa Andraschka politika, na bakaláři pak studoval teritoriální studia. „Je to směs ekonomie, historie a politiky. Pak mě ale hraní her přivedlo k myšlence, jak málo toho víme o dějinách. Když máte před sebou mapu celého světa v průběhu třeba dvou tisíc let dějin a podíváte se třeba na blízký východ, které říše tam existovaly a padly, tak zjistíte, že často nevíte ani co se dělo za humny. Proto jsem pak začal studovat historii, teď jsem na doktorandském studiu.“

Rudolf Vladimír Andraschko se teď zabývá dějinami Československých aerolinií a bezpečnostními prověrkami po roce 1968. „Je zajímavé, že tato společnost byla v častém styku se zahraničím. Každý týden docházím do archivu bezpečnostních složek, kde se probírám tunami materiálů, které psaly tajné služby sledující Československé aerolinie o jejich zaměstnancích. Je tam velké množství vzájemných udání zaměstnanců nebo formuláře o pašování. Nikdo neví, co přesně v těch archivech leží. Naposledy je měl v ruce úředník, který na ně dal razítko, že už nejsou přísně tajné, ale nikdo je už desítky let nečetl.“

Ve volném čase se Rudolf věnuje rozvoji počítačových her žánru grand strategie a má úspěšný YouTube kanál, na kterém se hrám věnuje. „Uchvátila mě debata nad důvěryhodností výkladu dějin, která mezi amatérskými tvůrci her čile probíhá. Je strašně zajímavé vidět komentáře lidí, kteří v nějaké zemi žijí a znají své dějiny. Dost často přinesou námět na další čtení nebo opravu nějaké události,“ vysvětluje. Na některých hrách se navíc dnes už podílejí renomovaní historikové, jejichž díla známe z akademické sféry. Sám Andrashko se stal součástí týmu, který u jedné z her rozšiřoval záběr na meziválečnou problematiku, formování Československa, návrat československých legií z Ruska nebo česko-polský konflikt o Těšínsko.

Hraní her pro pochopení historie Rudolf vysloveně doporučuje. „U většiny her tohoto žánru je možné si zvolit počáteční datum. Znám lidi, kteří si rádi měsíc po měsíci nebo i den po dni prohlížejí mapy.“ Někoho zase baví zkoušet historii přepsat. „Když hrajete za Francouze, chcete třeba odrazit nacistický útok, nebo pokud hrajete za Německo, získat kolonie a vytlačit Velkou Británii z Ameriky,“ směje se.

Co se Rudolfovi podařilo najít v archivech? Dá se historií a počítačovými hrami uživit? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Jana Římanová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.