Universum: Proč začít podnikat ve studentském inkubátoru

03792927.jpeg
03792927.jpeg

Troufli byste si začít s  podnikáním už během vysoké školy? Studentům, kteří se toho nebojí, se univerzity snaží v  začátcích pomáhat. Podnikatelské inkubátory jsou na Vysoké škole ekonomické v Praze nebo Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava. „Školy musí obstarávat i studenty, kteří mají ambice nebýt zaměstnancem ale zaměstnavatelem. Jsou to nejprestižnější studenti, kteří nám dělají PR,“ říká Gabriela Koláčková z inkubátoru na České zemědelské univerzitě.

Studenti, kteří chtějí začít s podnikáním, potřebují jen dobrý nápad. S ním přijdou do inkubátoru a tam jim zkušenější kolegové, mentoři nebo lidé z praxe poradí. Napoví jak s nápadem pracovat, co je třeba zařídit, jak nastavit obchodní plán a reklamu apod. Většinou ale studenti napoprvé úspěšní nejsou. „Nikdo z těch, se kterými se tam kamarádím, neskončil u svého prvního projektu. Došlo tam spíš k nějakému poučení. Tím jak jsme všichni trochu naivní a kreativní, tak těch nápadů je spousta,“ dodává Martin Svátek zapojený do Point One, inkubátoru České zemědělské univerzity. „Ze šuplíku se prostě vytáhne další nápad.“

Martin se svým prvním projektem osobního internetového prohlížeče neprorazil. „Já to ale jako neúspěch neberu. Odnesl jsem si z toho poučení, že jsem hodně naivní. A to je super, protože kdybych trochu nebyl, tak by mě každá překážka odradila. Takhle vím, že se na věci musím víc připravit.“

Studijní neúspěšnost v Česku. Kolem poloviny studentů v bakalářském stupni školu nedokončí

03548118.jpeg

„V roce 1990 jsme začínali s pěti procenty populačního ročníku na vysokých školách a dnes je to přes 50%. Za těch 25 let jsme udělali krok k takzvanému univerzálnímu vysokoškolskému vzdělání, ale při rozhovorech s lidmi z vysokých škol jsme zjistili, že stále žijí mentálně v elitním vysokém školství,“ uvádí Aleš Vlk, jeden z autorů knihy Studijní neúspěšnost na vysokých školách. 

Česká zemědělská univerzita mladým byznysmenům poskytuje právní nebo účetní pomoc, rady mentora a důstojné prostory pro případné obchodní schůzky. „Jako největší přidanou hodnotu vidím, že se tu potkávají začínající podnikatelé a všichni řeší stejné věci. Jsme tady v relativně malém prostoru, cokoli tady kdo probírá, tak to slyší i ostatní. Studenti si pak vzájemně radí a pomáhají,“ popisuje Koláčková.

„Vize inkubátoru je, že pomůžeme našemu členovi rychleji rozpoznat, jestli jeho nápad má šanci uspět nebo nemá. I pokud zjistí, že nemá, tak je to pro nás úspěch, tím jsme svou roli naplnily,“ vysvětluje manažerka inkubátoru.

Pusťte si záznam pořadu a poslechněte si celý rozhovor!