Universum: Souhrn kauzy plzeňských práv

17. únor 2012

Více než dva roky od velkého třesku na plzeňských právech se životaschopnost fakulty v těchto dnech přiblížila k nule. Akreditační komise ČR se v závěru ledna rozhodla právům Západočeské univerzity v Plzni neprodloužit akreditaci magisterského studia pro příští akademický rok. Universum s odstupem pár týdnů celou kauzu shrnulo.

Situace se momentálně pro Fakultu právnickou ZČU v Plzni zdá téměř bezvýchodná. Rozhodnutí Akreditační komise ČR (AK) ještě sice musí posvětit ministerstvo školství, ale to se řídí pouze jejími rozhodnutími a samo akreditaci udělit nemůže.

Univerzita proti verdiktu AK hodlá podat protest a situaci s ministerstvem už řeší. Nakolik ale může uspět, není jasné, protože důvody akreditační komise pro zastavení magisterského studia se zdají být vážné a širokého rozsahu.

V největší nejistotě žije asi 1400 studentů fakulty, kteří na protest proti rozhodnutí a jako vyjádření podpory školy uspořádali v Plzni už několik mnohasethlavých setkání. Na jedno z nich se vypravil i kolega Martin Melichar.

02551988.jpeg

„Na fakultě chybí dostatek profesorů zaměstnaných na plný úvazek, nikdo z akademické obce fakulty nepublikoval v posledních letech v zahraniční a fakulta už pět let postrádá jakýkoliv vlastní výzkum nebo širší zapojení do tvorby legislativy ČR,“ říká přeneseně zpráva akreditační komise, která stav plzeňských práv hodnotí. V jejím textu je také zohledněn vývoj ústavu od roku 2008. Více v záznamu souhrnu důvodů AK z pátečního vysílání.

K rozhodnutí AK se také v Českém rozhlase vyjadřovala přímo její předsedkyně Vladimíra Dvořáková i druhá strana „konfliktu“, děkan plzeňských práv Jan Pauly, který s rozhodnutím nesouhlasí a především upozorňuje, že rozhodnutí komise vycházelo z výsledků jejich šetření z června loňského roku a nezahrnovalo jeho plán na reorganizaci ústavu. Jan Pauly do své funkce nastoupil na konci ledna 2012.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.