Universum: Studentská Agora učí studenty měnit svět správnou argumentací

19. duben 2016

Projekt, který si klade za cíl naučit studenty středních škol správné diskuzi, se nazývá Studentská Agora. „Snažíme se studenty podnítit k tomu, aby se zajímali o své okolí, o veřejný prostor a tím v budoucnu měnili své okolí nebo třeba i svět,“ říká o projektu jeho vedoucí Tomáš Bazala.

Na studenty v soutěži čekají diskuze na témata, o kterých vědí dopředu a mají šanci si své argumenty připravit. Druhá část témat je překvapením. Testuje tak schopnost rychle se zorientovat. „Snažíme se vybírat témata, která souvisí se školním prostředím nebo například s internetem. Velmi oblíbené téma z minulých ročníků bylo, jestli by ve škole měly být rozdávány kondomy. Studenti za těch pár minut, které na debatu mají, došli ke spoustě zajímavých nápadů a výsledků. V bezpřípravových kolech se snažíme vybírat témata, která jsou studentům co nejbližší. V kolech, na která se studenti mohou připravovat, se snažíme studentům přiblížit veřejné dění. Hodně pracujeme s aktuálními tématy, takže letos se v diskuzích objeví i dnes velmi oblíbené a zprofanované téma uprchlíci. Snažíme se ale zároveň reagovat na co nejširší záběr témat. Jsou to témata ekonomická, ekologická nebo etická,“ popisuje průběh soutěže Tomáš Bazala.

Studenti se v úvodním školení učí, jak správně diskutovat po argumentační stránce, ale mimo jiné i jak respektovat soupeře. Zároveň získají základy rétoriky. „Studenti se v tom velmi rychle zlepšují. Je potom zajímavé sledovat, pokud se setkají například s politiky ze svého města. Ti je velmi často napřed neberou vážně. Najednou se ale setkají s mladými lidmi, kteří jsou dobře připravení a hovoří s nimi o různých problémech svého města. To pak politici často kličkují…,“ říká pobaveně Tomáš Bazala.

V současné době nabízí Agora svým absolventům i možnost dalšího rozvoje. „Tohle byla bolístka celého projektu, který na začátku studenty nadchl, ale pak je vyplivl a už s nimi nebyla další práce,“ komentuje Tomáš Bazala. Projekt nyní podporuje studenty v pořádání vlastních diskuzí. V těch se studenti věnují konkrétním tématům ze svého regionu. Před dvěma lety k aktivitám Agory přibyla spolupráce s Nadací Friedricha Eberta a pořádání simulací zasedání zastupitelstev.

autor: Jana Římanová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.