Uprchlická krize nutí Česko řešit vlastní sociální problémy, říká socioložka Yana Leontiyeva

13. duben 2022

V Sociologickém ústavu Akademie věd ČR jsme navštívili socioložku Yanu Leontiyevu, která pochází z Ukrajiny, ale skoro půlku života žije a pracuje v Praze. Jako vědecká pracovnice se zabývá imigrací a integrací, v několika výzkumech se věnovala právě i životu Ukrajinců v Česku.

Jak do života a práce socioložky zasáhne uprchlická krize? „Aktuálně jde hlavně o komentáře pro média, v takové situaci chce vyjádření opravdu každý,“ říká Leontiyeva. V Akademii věd ČR ale pracuje i na přípravě výzkumu, který by se současné migrační vlně věnoval. Zdůrazňuje, že včasná integrace válečných uprchlíků do české společnosti je klíčová pro to, aby se předešlo segregaci a společenským problémům.

Čtěte také

Jak to lidem otřeseným válkou ale vysvětlit, aby neměli pocit, že se je snaží v nové zemi rovnou vytěžit? „Myslím, že důležité je zdůrazňovat, že máme otevřenou náruč a že nabízíme prostor pro realizaci. V Česku máme dlouhodobě problém s tím, že imigranty nenecháváme naplno využít svůj potenciál,“ vysvětluje odbornice. Má ale pocit, že uprchlická vlna nutí českou společnost řešit témata, která ji trápí už dlouhou dobu.

„Najednou se tu otevřel prostor pro diskuzi o sociálním bydlení, dezinformacích a dalších věcech. S vědomím toho, za jak strašlivou cenu se to děje, říkám, že je důležité tenhle moment nezaspat.“

Jakým tématům je teď podle Leontiyevy důležité věnovat pozornost? A jak často se váleční uprchlíci statisticky vrátí domů? Poslechněte si celý příspěvek.

Spustit audio

Související

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.