Uspěli jsme na periferii, tak se o ni staráme, říká Ondřej Synek z ateliéru re: architekti

29. září 2021

Romantika v Černošicích, úpravy neromantického autobusového nádraží na Černém Mostě v Praze anebo radnice v Lázních Bělohrad. Všechno trochu stranou „velké architektury“. „Uspěli jsme na periferii, tak se o ni staráme,“ říká Ondřej Synek z ateliéru re: architekti.

Toto Bourání jsme začali pozváním na Den architektury do Černošic. Ondřej Synek s rodinou tam má sice jenom chatu Babetu, ale mnoho bohatých lidí si tam už od začátku 20. století stavělo vily – a kdo chce, může je obejít během procházky s Ondřejem Synkem a historikem umění Patrikem Líbalem, více na www.denarchitektury.cz.

Práce ateliéru re: architekti: Velké kino ve Zlíně

Budou mimo jiné připomínat 150 let od narození Jana Kotěry, zakladatele moderní české architektury. Proč si ho připomenout? Důvodů je prý hodně, Kotěra je fenomén. „Mě vždycky fascinovalo, že přišel z Vídně, bylo mu sedmadvacet a hned začal vést ateliér na uměleckoprůmyslové škole. Ovlivnil celou generaci architektů,“ říká Ondřej Synek.

Dále jsme mluvili o práci ateliéru re:architekti, který Ondřej Synek založil v roce 2008 se čtyřmi dalšími architekty (Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Jan Vlach, Jiří Žid). Jeden z jejich projektů je přivést k životu jedno z nejzaplivanějších míst v Praze, autobusový terminál Černý Most. Proč je tam špína a nedá se tam vyznat? Proč to tam nefunguje? A co s tím udělají?

Práce ateliéru re: architekti: návrh radnice v Lázních Bělohrad

Re:architekti navrhli také radnici v Lázních Bělohrad, která nemá věž. A to nás vedlo k otázce, jak se dnes vlastně pozná radnice? Jak má vypadat? A k čemu je dobré, když všichni kolemjdoucí vidí přes okna na zasedání zastupitelstva?

Projekty re:architektů jsou na mnoha místech v ČR, dokonce na Slovensku, a občas se jim stane, že jedou tři hodiny na místo stavby, tam mají hodinovou schůzku a pak zase jedou zpátky. „To je hodně dekadentní,“ směje se Ondřej Synek. Koronavirus jim práci poněkud usnadnil. Jak?

Práce ateliéru re: architekti: ZŠ na náměstí v Uhřiněvsi

Mluvili jsme také o tom, jak spolupracují a jak společně hledají řešení. Prý v tvrdé debatě. „Na stavbě platí, že kdo má největší pleš, ten má největší pravdu. U nás v ateliéru ne – zatím plešatí nejsme,“ říká Ondřej Synek.

S architektem Ondřejem Synkem o Černošicích, Černém Mostě, Lázních Bělohrad i chatě Babetě.

autor: Karolína Vránková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.