Úsvit hlasových asistentů: Předpověď počasí vám brzy řekne Alexa nebo Siri

10. leden 2017

Další součástí našich digitálních životů se možná stanou hlasoví asistenti. Amazon Echo už vlastní 5 % amerických domácností a jeho možnosti se rozšiřují. Microsoft připravuje vlastní podobu mozku chytré domácnosti, na hlasovou vlnu naskočil i Google se svým projektem Home. Zřejmě končí doba, kdy byli asistenti jen položkou v menu telefonu, kterou nikdy nepoužíváte. Alespoň v angloamerickém světě se možná brzy promění způsob, jak lidé svoje domácnosti spravují.

Siri, hlasový asistent pro iPhone, je od svého uvedení v roce 2011 vlastně tak trochu navíc – většinou je totiž stejně rychlejší smsku vyťukat na klávesnici, než se snažit na telefon mluvit. Podobně jsou na tom smartphonoví asistenti Google Now a i ve Windows dostupná Cortana, kteří sice fungují hezky, ale masivního využívání se kvůli podobným důvodům nikdy nedočkali. Od roku 2014, kdy Amazon uvedl systém Echo s asistentkou Alexou, se ale postavení hlasem ovládaných pomocníku začalo měnit. Amazon místo snahy postihnout všechny možné požadavky vsadil na ty základní a dal si záležet na přesném rozpoznávání hlasu. Dnes Alexa pomáhá zjišťovat počasí nebo ovládat Spotify v šesti milionech amerických domácností, analytická firma Gartner předpovídá, že v roce 2018 budou 30 % našich interakcí s technologiemi řídit naše hlasy. Lidé mají Alexu rádi hlavně v kuchyni a používá ji víc členů domácnosti naráz. Pomáhá s jednoduchými úkoly, napojením na bankovnictví jde snadno platit účty, objednávat Uber nebo nastavovat kuchyňskou minutku.

O trh s hlasovými asistenty se vyplatí zajímat i proto, že svoje řešení připravují i další velké firmy. Google už prodává svoji chytrou krabičku Google Home, Microsoft by měl představit velký update Windows, který přidá režim pro domácnosti s integrovanou Cortanou. Podle zdrojů magazínu Bloomberg už i Apple testuje verzi Siri pro domácí použití. Amazon má velkou výhodu – podařilo se mu vytvořit stále rostoucí ekosystém různých aplikací, které pro Echo mohou programátoři třetích stran tvořit a rozšiřovat tak Alexiny schopnosti.

03778548.jpeg

Pohodlí s hlasovými asistenty ale vyvažují obavy o soukromí. Aby mohli na hlasové příkazy reagovat, musí vás asistenti poslouchat neustále. Amazon ani Google prý nic na servery výrobců při nečinnosti neposílají, kritici ale argumentují třeba snahou nahrávky vynucovat pro vyšetřování zločinů. V americkém Bentonville už tamější policie po Amazonu záznamy z jednoho Echa kvůli vraždě požadovala, ale firma je bez soudního příkazu odmítla vydat. I tak ale bude třeba po výrobcích hlasových asistentů požadovat alespoň nějaké záruky – třeba to, že na žádost uživatele půjde mikrofony prostě vypnout.

03719158.jpeg

Zda si praktickou, ale pořád naslouchající krabičku pořídit, je dilema, kterého jsme kvůli obtížnosti rozpoznávání češtiny zatím ušetřeni. Jestli ale Amazon, Google, Microsoft nebo Apple se svými hlasovými asistenty ve velkém uspějí, začnou se mluvící válečky objevovat i na našich kuchyňských linkách.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.