Útlum uhlí v Česku I. Trh možná sám zlikviduje uhelnou energetiku před rokem 2033, říká aktivista

3. listopad 2020

Evropská komise vyhlásila svým Green Dealem tvrdý zátah na emise v Evropě. Česka jako jednoho z neukázněných znečišťovatelů se to dotkne hlavně redukcí a postupným odchodem od spalování uhlí za účelem výroby elektřiny. Česká vláda proto loni v létě zřídila poradní orgán – Uhelnou komisi. Teď v listopadu bude komise zasedat patrně naposledy, proto se budeme tomuto tématu věnovat ve dvou dílech pořadu Podhoubí.

V prvním díle věnovaném Uhelné komisi vystupují zástupci nevládního neziskového sektoru Zuzana Vondrová z Centra pro dopravu a energetiku a Jan Rovenský z Greenpeace. Zuzana Vondrová je součástí třetí pracovní skupiny, která má za úkol zmírňovat sociální a ekonomické dopady odchodu od uhlí na uhelné regiony.

„Mojí hlavní agendou je spravedlivá transformace. Důležitým hlediskem pro spravedlivou transformaci je dialog a zapojení veřejnosti. Možnost do procesu promluvit by měli mít třeba starostové obcí v uhelných regionech nebo lidé, kteří hájí zájmy zaměstnanců, neziskový sektor, různé lokální spolky a podobně,“ vysvětluje Zuzana Vondrová svoji pozici v komisi. Zároveň si ale stěžuje, že do řad Uhelné komise se nikdo ze starostů nedostal.

Zuzana Vondrová

Před setkáním v druhé půlce října avizoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), že se bude projednávat datum odchodu Česka od uhlí v roce 2038. Proti tomuto rozhodnutí se okamžitě zaktivizovala scéna ekologických spolků, která protestovala před Ministerstvem životního prostředí. Možná i z toho důvodu se jednání o datu konce uhlí nakonec odložilo.

„Myslím si, že z hlediska energetické transformace je úplně stěžejní věc finanční nastavení. V souvislosti s tím vznikl na evropské úrovni nový finanční nástroj – Fond spravedlivé transformace. Tento balík peněz je hlavním zdrojem pro uhelné regiony, které budou klimatickou neutralitou postiženy nejvíce. Není to ale jen o tom, získat peníze pro uhelné regiony, ale správně je distribuovat,“ upozorňuje Vondrová na úskalí transformace, před kterými stojíme. Zároveň vyzývá všechny postižené v uhelných regionech, aby se na diskuzi o využití peněz podíleli.

Jan Rovenský

Ještě než se ale začne vytvářet podoba odchodu od uhlí, musí být připravený plán útlumu tak, aby nepoškodil Českou republiku. Otázky jako energetickou soběstačnost, poměr zdrojů v energetickém mixu nebo konkurenceschopnost průmyslu v globální konkurenci zemí, které uhlíkovou neutralitu prioritně neřeší, projednává v Uhelné komisi Jan Rovenský z hnutí Greenpeace. „Je docela možné, že celá práce, kterou děláme v Uhelné komisi, bude zbytečná, protože trh zlikviduje uhelnou energetiku dřív než v roce 2033,“ poznamenává.

Těžba a spalování uhlí se stávají ekonomicky čím dál méně výhodnými. Spolu s růstem cen emisních povolenek, jedna se dá pořídit momentálně za 25 eur. Podle ekologických organizací je nicméně pro Česko reálné zbavit se spalování uhlí za účelem výroby a vývozu elektřiny už v roce 2030, což je také datum, o které se budou ekologové na listopadové schůzce Uhelné komise prát.

K čemu je Uhelná komise? Jak se promění výroba elektřiny v Česku v následujících deseti letech? Jak chránit uhelné regiony před ekonomickými dopady konce uhlí? Pusťte si první ze dvou dílů magazínu Podhoubí o konci uhlí v Česku.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.