Uvědomuji si svá privilegia, série ale není o mně, říká Linda Bartošová. Na Radiu Wave začíná podcast Krása

26. říjen 2022

„To téma je obrovské. Nejen pro mě, ale pro spoustu dalších žen, které třeba konvenčním standardům krásy tolik nevyhovují. A je to pro ně – pro ty, kterým od dětství všichni opakují, jak jsou krásné, i pro ty, které o tom neustále pochybují. Zkrátka pro všechny.“ Na Radiu Wave začíná 1. listopadu podcastová série Lindy Bartošové Krása o těch, kterým nevyhovuje stereotypní pojetí ideálního ženského vzhledu.

Pro Lindu byl vzhled po značnou část jejího života důležitým tématem. Nejen že působila v nejsledovanější zpravodajské relaci České televize, ale to, jak vypadá, denně řešila i spousta lidí na sociálních sítích – a mnohdy i velmi nevybíravým způsobem.

Na základě vlastních zkušeností se rozhodla rozšířit svoje povědomí o tom, jak se utváří společenský konstrukt a ideál krásy, a oslovit několik desítek respondentek, aby se jich zeptala, co pro ně znamená být krásná. Nemluvila ale jen s modelkami nebo stereotypními kráskami – v podcastu se jí svěřily i ženy, které měly dlouhá léta pocit, že nikdy nemůžou být dost.

Čtěte také

„Mluvila jsem s holkama, které mají silné akné nebo ekzémy, některé z nich mají dokonce nějaké postižení, jiné jsou hudebnice, které na stagi řeší sebevědomí.“ V sedmi dílech se tak kromě autorčina příběhu objeví i témata, jako jsou vlasy, kůže nebo třeba síla či feministické pojetí krásy. „Rozebíráme i to, jestli může jít správná feministka na botox, přemýšlíme taky o stárnutí.“

Sama se také zamýšlela nad tím, jestli vůbec ze své pozice – bílé středostavovské blondýny – má právo téma krásy otevírat. Uvědomuji si svá privilegia, vím, jaké reakce přijdou na sociálních sítích. ‚Linda Bartošová opět řeší, jak je krásná‘... série ale není o mně. Je mnohem barevnější než tohle, i když ji otevírám osobním příběhem, přibližuje.

Jaké pro Lindu bylo osvojit si médium podcastu? A proč je právě audio nejvhodnější formou pro předání konkrétních příběhů? Poslechněte si celý rozhovor.

Podcastovu sérii Krása poslouchejte od 1. listopadu a následujících sedm týdnů každé úterý, ve čtvrtek vás čeká doprovodný obsah. Sérii najdete ve vysílání, na webu wave.cz/krasa, v mobilní aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.