Začíná podcast Krása: Linda Bartošová v něm řeší, proč nikdy nejsme dost

24. říjen 2022

„Příliš krásy, málo krásy, problém bylo vlastně obojí. Zatímco kluci a muži v mém životě představovali sílu, moc a kontrolu, ženy byly často vzývané nebo naopak zatracované za něco, co ani neměly ve svých rukou,“ vzpomíná Linda Bartošová na své dospívání. V podcastové sérii Krása, která startuje na Radiu Wave 1. listopadu, dává slovo těm, kterým nevyhovuje stereotypní pojetí ideálního ženského vzhledu.

„Uslyšíte ženy veřejnosti známé i neznámé, mladší, starší, konvenčně krásné i ty s viditelnými odchylkami od společenských ideálů,“ popisuje Linda Bartošová. Podcast Krása otevírá téma přemýšlení žen o vlastním vzhledu, zamýšlí se nad tím, jak nás náš fyzický obal formuje. V sedmi epizodách reflektuje témata jako pretty privilege, feministický pohled na ženskou krásu nebo souvislost spokojenosti s vlastním vzhledem s fyzickým a duševním zdravím. Spolu s odbornicemi a odborníky odkrývá kořeny estetických norem a zpochybňuje stávající pravidla hry.

Čtěte také

Některé z oslovených žen jsou se sebou spokojené, jiné ne. Všechny si prošly nebo stále ještě prochází komplikovaným procesem přijetí svého vzhledu. Některé se vyrovnávají s proměnami vzhledu po nemoci nebo úrazu, jiné do škatulek ideálního vzhledu nezapadaly nikdy: „Každá z mých respondentek bojuje s něčím jiným. Všechny nás ale spojuje jedno. Přejeme si, aby už žádná holčička, dívka nebo žena neměla pocit, že pro ni bude svět nepřátelským místem, když nedostojí neférově nastaveným parametrům.“

Podcast ilustrují vizuály od fotografického dua shotby.us, které remixovalo tváře respondentek. Digitálně manipulované snímky reflektují současné beauty trendy nebo stereotypy a zároveň komentují otázky a problémy, které známé i neznámé ženy v podcastu otevírají. Spolu s prvním dílem série vychází také instagramový filtr Krása Radio Wave a tiktokový filtr Krasa od designérky Cindy Kutíkové ze studia Permanent Office.

Podcastovou sérii Krása poslouchejte na Radiu Wave od 1. listopadu 2022. Každé úterý přistane nový díl na webu wave.cz/krasa, v mobilní aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

Linda Bartošová

O autorce

Linda Bartošová je reportérka a moderátorka, 8 let pracovala v České televizi. Začínala v zahraniční redakci, několik let reportovala například z unijních summitů. Od roku 2020 moderovala Interview ČT24 a hlavní zpravodajské pořady. Vystudovala žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. V roce 2020 se umístila v žebříčku mladých talentů časopisu Forbes 30 pod 30. Ve veřejném prostoru otevírá svými aktivitami témata spojená s feminismem a sexismem a snaží se přibližovat realitu žen. Od roku 2022 je na volné noze. V témže roce vydala knihu Novinářky, soubor rozhovorů s ženami v českých médiích. Krása pro Český rozhlas Radio Wave je její první autorskou podcastovou sérií. Od roku 2023 bude působit na Aktuálně.cz, kde spolu se Světlanou Witowskou povede rozhovory v rámci nového videprojektu.

Autorka: Linda Bartošová
Kreativní producentka a dramaturgyně: Veronika Ruppert
Zvuk: Jitka Špálová
Hudba: Tea Sofia
Vizuály: shotby.us
autor: Linda Bartošová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.