Dívka roku. Linda Bartošová a Jana Kirschner o privilegiích a nejistotách královen krásy

1. listopad 2022

„Obdivuju holky, které o sobě dovedou říct, že jsou dost. Já to ani po všech těch letech nedokážu,“ říká v podcastu Lindy Bartošové hudebnice Jana Kirschner. V intimním rozhovoru obě prozrazují, s jakými životními výhodami, ale zároveň také nejistotami a odsudky pro ně byla korunka ze soutěže krásy spojená. „Krása je všechno, jen ne povrchní téma. Žijeme ve světě, ve kterém je ženský vzhled nástrojem stejně silným jako moc, peníze nebo sociální postavení,“ dodává Linda.

„I ti nejbližší mě stále často hodnotí ne podle toho, jak jsem na koncertě hrála a zpívala, ale řeknou mi, že jsem u toho byla pěkná. A to mě vytáčí do nepříčetna,“ popisuje Jana. Obě se s Lindou shodují, že korunka krásy ze soutěže není zárukou zdravého sebevědomí a už vůbec jim nepřináší respekt okolí vůči jiným než vzhledovým kvalitám ženy.

Čtěte také

Jakkoliv je Lindě i Janě škatulka známé krásky těsná, obě uznávají, že přináší i řadu privilegií. „Krása je podvědomě vnímaná jako ctnost, na kterou lepíme další ctnosti. Projevuje se to například v pracovní oblasti, kde mají krásní lidé větší šanci na přijetí, povýšení nebo vyšší mzdu. Nebo v oblasti bydlení jsou pronajímateli vnímáni jako spolehlivější,“ popisuje výhody spojené s fenoménem „pretty privilege“ zakladatelka feministického magazínu Druhá směna, novinářka Eliška Koldová. O tom, jak krása ovlivňuje náš soukromý život i kariéru mluví v podcastu také socioložka a spoluautorka knihy Moc krásy, Dana Hamplová.

Poslechněte si celý první díl podcastové série Lindy Bartošové i doprovodný rozhovor. Vyzkoušet můžete také instagramový Krása Radio Wave a tiktokový Krasa filtr od designérky Cindy Kutíkové ze studia Permanent Office.

autoři: Linda Bartošová , Veronika Ruppert
Spustit audio

Související