Už i Mortal Kombat má své vlastní metaverzum. Kdo je teď zlý a kdo má dvojče?

29. září 2023

Mortal Kombat naskočil s letošním ročníkem na trend ignorace číselných řad, a tak po jedenáctce následuje jednička. Studio NetherRealm se na konci minulého dílu rozhodlo restartovat vesmír a s ním i změnit některé staré pořádky, jako i uctít některé z těch vůbec nejstarších.

Fanoušci a fanynky bojových her mají v poslední době o zábavu postaráno –⁠ už v červnu na počítače a konzole dorazil Street Fighter VI, bojovkový triumvirát v lednu doplní ještě Tekken 8. Mortal Kombat 1 z trojice není nejtechničtější a dnes už ani technologicky nejvyspělejší, i po třiceti letech si ale stále zakládá na své brutalitě. Kvůli té ostatně v 90. letech vznikla ratingová agentura ESRB, která na základě tehdy nevídaně krvavých fatalit začala hrám udílet věková doporučení.

Ke změně v číslování má primárně příběhové důvody –⁠ i po letech se totiž hraje víceméně velmi podobně. Vrací se řada postav, které na sebe Mortal Kombat zvládl navázat v průběhu let, ať už v hratelné podobě, nebo coby nehratelných asistentů, kteří na obrazovku dorazí pozdravit s obzvlášť bolavým útokem. V rámci restartu mění legendy série rodinné vazby i osudy –⁠ Scorpion a Sub-Zero jsou nově bratři, z Mileeny a Kitany se stala dvojčata, Raiden pověsil božství na hřebík a věnuje se farmářství.

Do Mortal Kombat 1 se navíc dostala i jedna milá úklona historii v podobě skinu herce Jeana-Claudea Van Damma pro Johnnyho Cage. Úplně první díl série měl být totiž herní adaptací filmu Krvavý sport, ze zapůjčení práv ale nakonec sešlo –⁠ a místo toho se zrodila jedna z nejslavnějších bojovek všech dob.

Kolik procent postav je podle Jardy v MK1 zbytečně? Za koho hrál Lukáš nejčastěji? Kdo je sub Sub-Sub-Zero? Poslechněte si celý díl Questu o Mortal Kombat 1.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.