„Už pět let žiji se dvěma bisexuálními muži,“ říká Magdaléna. Jak fungují polyamorické vztahy?

20. březen 2019

„Já teď žiji pět let ve vztahu s dvěma muži, kteří jsou bisexuální a mají vztah i spolu. Takže máme vztah ve třech. Ten vztah je do určité míry otevřený. Čím déle jsme spolu, tím více ho otevíráme,“ popisuje Magdaléna. „Od té doby, kdy jsem ukončil svůj první dlouhodobý monogamní vztah, jsem koexistoval v paralelních vztazích, ve kterých jsem neměl žádnou potřebu nikoho obelhávat. Vždycky jsem svým partnerům řekl, že existuje i jiný partner,“ říká Lubo.

Magdaléna a Lubo jsou dva mladí lidé, kteří zjistili, že jim nevyhovuje model monogamního vztahu. Oba tvrdí, že je možné být emočně spojený ve vztahu s několika lidmi současně. „Vztah přátel s benefity obvykle lidé vnímají jako dočasnou věc. Málokdo to má postavené tak, že tak chce žít celý život. Ale vztah ve třech je rozhodnutí lidí, že tak budou žít. Myslím si, že do toho nejdou s tím, že by to byla přechodná záležitost,“ říká psycholog Jan Kulhánek.

Tři a více ve vztahu: Nikoho nenapadne říct, že se to smí

03490612.jpeg

„Propracovával jsem se k tomu od 22 let dál. Nejdřív jsem přijímal konvenci, že v životě jsou spolu dva lidé, ale neviděl jsem za tím hlubší logiku. Nikdy jsem neměl pocit, že bych potřeboval být nutně s jedním člověkem. Když jsem se dozvěděl o polyamorních vztazích, řekl jsem si, že tohle by pro mě mohlo být zajímavé,“ svěřuje se Matěj v úvodu rozhovoru o vztazích, které ignorují monogamii. Jak funguje vztah, který tvoří tři a více partnerů?

Naše kultura není podle něj příliš nakloněná polyamorickým vztahům. A potvrzuje to i Lubova zkušenost. „Dokonce jsem slyšel jeden názor, že naše vztahy jsou plytké. Pro mě osobně to ale nemusí znamenat plytčí vztah, než který jsem měl v předchozím sedmiročním monogamním soužití. Když máte dva vztahy, tak oba můžete prohlubovat právě tím, že k sobě máte velkou důvěru.“

Stejně jako Lubo to vnímá i Magdaléna. Podle ní lze milovat dva lidi stejně intenzivně, i když se ke každému třeba chováte jinak. „S jedním svým partnerem mám například tendenci se stále dohadovat, ale myslím si, že je to také projev nějakého našeho erótu. S druhým mám zase klidnější chvíle. A neznamená to, že bych jednoho měla radši než druhého.“

selfie - smartphone - mileniálové

Základním předpokladem fungování polyamorického vztahu je podle Magdalény i Luba otevřenost a upřímnost. Všichni zúčastnění o sobě musí vědět a musí se na takovém konceptu shodnout. Často proto vznikají někdy i přímo řečená pravidla, která všichni ve vztahu respektují. „Určitě je pro polyamory důležité, aby to těm druhým nevadilo. Někdy se mi stane, že mi partneři o někom řeknou, že si nepřejí, abych s ním měla intimní vztah. A já to respektuji,“ říká Magdaléna.

„Já mám zase s mojí aktuální partnerkou pravidlo, že co se týče Prahy, což je naše společná komfortní zóna, tak tady nemáme intimní vztahy s nikým jiným,“ doplňuje Lubo. „Osobně proti tomu nic nemám. Vysvětlila mi, že tu chce mít určitou exkluzivitu. Když cestuji, tak žádné restrikce nemám. A ona také ne. Je to pravidlo, které není těžké dodržet.“

Ačkoliv naše společnost monogamní vztahy preferuje, soužití s více partnery nijak právně neomezuje. Je ale monogamie pro člověka biologicky přirozená? A proč je ve společenské debatě o nemonogamních vztazích přehlíženým tématem výchova dětí? Poslechněte si celý příspěvek!

 

autor: Filip Titlbach
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.