Už se nám navaluje. Jedovatá norská novinka Je mi ze sebe špatně se vysmívá kultuře influencerů

17. únor 2023

Komu čeští tvůrci pomažou obličej psími výkaly? Proč není dobrý nápad pojmenovat kočku Lucifer? A na co by se Tonda podíval radši než na Pamelu Anderson? Odpověď přináší čelistní úderka ve složení Aleš, Tonda a Šárka hned vzápětí: na VHSkovou kolekci, kterou ve svém dokumentárním portrétu Pamela: Příběh lásky hrdě představí plavovlasá star.

„Měla poměrně otřesný vkus na muže,“ shrnuje Aleš hlavní dojmy, zatímco Šárka přizvukuje charakteristikou devadesátkové sexbomby jako vdávalky. „Rekapitulace její kariéry, která jde hodně po srsti, ale za mě je to na dvouhodinovej dokument trochu málo,“ povzdechne si Tonda nad peripetiemi blond hvězdy seriálu Pobřežní hlídka a jednoho příšerného celovečeráku Barb Wire. Film spoustu věcí zamete pod koberec, i když přináší polidšťující perspektivu na jednu z popkulturních ikon.

Rozjařená trojice se následně zaměřila na hlavní novinku týdne, norskou satiru Je mi ze sebe špatně. „V hlavní roli nastupující severský talent Kristine Kujath Thorp a taky pořádnej ekzém,“ vrní si Šárka a Aleš se přidává s douškou, že takhle se rozdrápat už dlouho nikoho neviděl.

Výsměch influencerské kultuře a přímý útok na divácké hranice cynismu a nihilismu vypráví o dvojici sebestředných a extrémně soutěživých jedinců. „Režijně a maskérsky nápaditý, ale dramaturgicky je to trochu rozpadlej útvar, kterej za celou dobu úplně nenajde svůj rytmus,“ podotýká Aleš na adresu filmu rozkročeného mezi černou komedií, satirou a body hororem. „Takže jako Čelisti,“ shrnuje kritický konsenzus Tonda.

Co se rekonstruuje v novém filmu Kristoffera Borgliho Je mi ze sebe špatně? Proč byl rok 2022 rokem Pamely Anderson? Jaký je rozdíl mezi polyamorií a otevřeným vztahem? Budeme i my žít Šťastně až na věky? A jak vypadá sexuální výchova pro starší a pokročilé? Zase jsme zamořili moudrostí studio, ježiš to je smrad...

Spustit audio

Související