V halucinacích jsem viděla budoucnost, vypráví cyklistka Peggy Marvanová o nejšílenějším závodě

5. srpen 2024

O neúspěších, o bolesti a těžkých momentech. O závodě na Balkáně, který musela vzdát, i když rok předtím podobnou akci vyhrála. A taky o extrémním cyklozávodě v Kyrgyzstánu, kde se prala s neuvěřitelnými halucinacemi. Ultra cyklistka Markéta Peggy Marvanová vypráví své zážitky.

Peggy Marvanová

„Kyrgyzstán byl nejšílenější závod mého života. Jako jednoznačně,“ směje se ultra bikerka během rozhovoru v Casablance. Po neprospané noci na trati se totiž dostavily halucinace. „Dostala jsem se do momentu, kdy jsem viděla budoucnost. Jela jsem po trati a věděla jsem, co přijde! Že nalevo budou baráky a bude se v nich svítit. Pak jezírko a řeka a u trati budou stát kameramani a řeknou mi to a to. A ono se to všechno dělo! Věděla jsem, že se musím tvářit, že nejsem úplně mimo, aby mě ze závodu nevyloučili,“ vypráví Peggy Marvanová. „Měla jsem dojem, že se to stalo vloni. Nebo déjà vu. Nevím. Později jsem měla pocit, že jezdím jen tam a zpátky a že se snažím něco pašovat přes hranice. A sama sebe jsem pozorovala zvenčí.“

Markéta Peggy Marvanová jezdí extrémní závody od svých teen let. Má za sebou vítězství v Lapland Extreme Challenge, do té doby nikým nedokončenou výzvu. Celou trasu totiž před tím neabsolvoval ani pořadatel.  Přejela také 8100 km dlouhý American Trail Race anebo Great Divide Mountine Bike Race ve Spojených státech. V roce 2021 podstoupila výzvu zvanou Everesting a najezdila na kole 124 000 metrů, odpovídající 14x převýšení Mount Everestu. Vloni vyhrála Trans Balkan Race. Letos se na část trasy balkánského ultra závodu vrátila v novém podniku zvaném Montenegro Mountain Madness, který ale musela vzdát. Chuť si spravila výstupem na Matterhorn, o který se pokusila do třetice všeho dobrého.

Jaké to je vzdát extrémní závod? Co vlastně člověk na hraně svých možností vnímá a prožívá? Proč je Černá Hora tak krásná a Kyrgyzstán tak náročný? Jaké slzy radosti, smutku anebo úlevy přinášejí ultra cyklistické zážitky? Poslechněte si silné vyprávění v podcastu Casablanca.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka