V Japonsku vynalezli jedlou telku a vědci měří spokojenost kapybar. To jsou zprávy minulého týdne

31. prosinec 2021

Zuzana Fuksová a Ivana Veselková v aktuálním díle podcastu Mikrovlnky vybírají ty nejsladší moruše ze zpravodajského keře. Jako obvykle se Mikrovlnky zaměřily na těžko pochopitelné zprávy jak ze světa, tak z regionů.

Ivanu jako milovnici Asie a nízkokalorických pokrmů zaujala zpráva o tom, že jeden japonský profesor vyvinul prototyp olizovatelné televizní obrazovky, která dokáže zprostředkovat požadovanou chuť jídla. Je to další krok k zajištění multismyslového zážitku při sledování televize. Prototyp plochého televizoru využívá otočný zásobník s nabídkou chutí a hygienickou fólii přes obrazovku.

Zuzaně zase uhranula informace týkající se toho, že japonští odborníci vědecky dokázali, jak moc jsou kapybary uvolněné během koupele a že horké prameny dokonce zlepšují jejich pokožku. Profesor zoologie Tohru Kimura z univerzity Yamaguchi a jeho student Kengo Inaka pozorovali a zaznamenávali chování devíti kapybar ve věku od dvou do dvanácti let během koupání a jejich výrazy obličeje a díky tomu došli k důležitému objevu, že koupačka je u kapybar oblíbená.

Nesměla chybět krimizpráva z Brněnska. Opilý muž na Břeclavsku zůstal uvězněný v autobuse. Myslel si, že je v Brně, ale vše dobře dopadlo.

Je mezi relaxujícími kapybarami, chutnou televizní obrazovkou a zamčeným seniorem nějaká tajemná souvislost? Vůbec ne, míní Mikrovlnky. Zahoďte ambice pochopit svět a radši si poslechněte všechny novinky ze známého vesmíru v novém díle Mikrovlnek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.