V otázce bydlení procházíme historickým momentem, říká Jan Klusáček z iniciativy Za bydlení

26. květen 2022
Finančák

Střecha nad hlavou je základ. Jak je ale možné, že existuje tolik jednotlivců i rodin, kteří jsou na ulici nebo žijí v nevyhovujícím bydlení? Co s tím může udělat vláda a co neziskové organizace?

Podle analytika Jana Klusáčka z iniciativy Za bydlení, kterého si do nového Finančáku pozvali Iva Hadj Moussa a Richard Vrdlovec, je v současnosti v bytové nouzi přibližně 150 tisíc lidí. Za bytovou nouzi se přitom považuje situace, kdy člověk nebydlí ve standardním bydlení –⁠ patří sem nejen lidé na ulici, ale také lidé na ubytovnách nebo v nedůstojných domech hrůzy, kde často nemají k dispozici vlastní koupelnu nebo kuchyň. Nevyhovující bydlení se často vyznačuje také tím, že v jednom bytě bydlí hned několik rodin, a každý člen domácnosti tak má pro sebe pouhých osm metrů čtverečních.

Jan Klusáček Za bydlení

Respondenti ankety, které jako obvykle vyzpovídala Iva, často uváděli, že podle nich se typické příběhy lidí, kteří přišli o domov, vyznačují nějakou závislostí, například na drogách, alkoholu nebo gamblingu. „Často je to ale tak, že k vytvoření závislosti lidi dovede právě bytová nouze, vysvětluje Jan Klusáček.

Zmiňuje také, že do nevyhovujících podmínek se lidé v mnoha případech rodí. Upozorňuje také na fakt, že špatné vyhlídky na důstojné bydlení mají mladí lidé, kteří opouštějí dětské domovy. Naopak děti z pěstounských rodin si podle statistik vedou v tomto ohledu lépe.

Kam se obrátit, pokud vás postihla bytová nouze? Proč se nestydět zažádat si o příspěvek na bydlení? A jak krizi bydlení řešit – stačí pouze stavět nové byty? Nejen na to odpoví Jan Klusáček v novém magazínu Finančák s Ivou Hadj Moussou a Richardem Vrdlovcem.

autoři: Iva Hadj Moussa , Richard Vrdlovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.