V prázdných vilách se prohání dobytek a seniorka v negližé vylekala souseda. To jsou hlavní zprávy týdne

28. červenec 2023

Zuzana Fuksová a Ivana Veselková v aktuálním díle podcastu Mikrovlnky vybírají ty nejpikantnější papričky ze zpravodajské zahrádky. Jako obvykle se zaměřily na těžko pochopitelné zprávy jak ze světa, tak z regionů.

Ivanu jako milovnici Asie zaujala zpráva o tom, že v opuštěné čtvrti u města Šen-jang s polorozpadlými vilami na severovýchodě Číny je konečně živo. Podle agentury AFP ji obsadili zemědělci a začali opuštěné prostory využívat k pěstování plodin a chovu dobytka. Nedostavěný megaprojekt chátral několik let.

Zuzanu šokovala informace o tom, že hráčky na letošním fotbalovém mistrovství světa vydělají průměrně jen 25 centů na každý dolar, který si v loňském roce na mistrovství světa vydělali mužští fotbalisté. Prezident FIFA Gianni Infantino ale letos uvedl, že se organizace vydává na „historickou cestu za ženský fotbal a za rovnost“. Dodal, že cílem organizace je, aby byly platové podmínky pro fotbalistky a fotbalisty rovné do roku 2027.

Samozřejmě nesměla chybět nějaká ta krimizpráva z Brna: muže z Brna vylekala seniorka ve spodním prádle. Mám kocovinu, vysvětlila.

Je mezi paní v nedbalkách, čínským developerským projektem plným skotu a pay gapem ve fotbale nějaká tajnosnubná souvislost? Vůbec ne, míní Zuzana s Ivanou, ale to nevadí. Zahoďte ambice pochopit svět a radši si poslechněte všechny novinky ze známého vesmíru v novém díle Mikrovlnek!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka