Václav byl nádherná, ale zraněná duše, říká autorka nového dokumentu Krychlič Silvie Dymáková

30. březen 2022

„Václav byl pábitel. To bych chtěla zdůraznit. A to pábitelství spočívá v tom, že si realitu utvářel tak, jak vyhovovalo jemu. Jak se mu to líbilo. Chtěl žít ve světě krásna. A vlastně to, co si myslí druzí, už pro něj bylo druhotné. Verze jednotlivých věcí moduloval podle toho, s kým zrovna mluvil. Takže to, jak vypadal, může mít několik vysvětlení. Často říkal, že to byla revolta,” říká dokumentaristka Silvie Dymáková.

Václav Kulhánek byl desítky let ikonickou postavou města Pardubice. Téměř nikdo mu neřekl jinak než Krychlič. Známý byl pro své extravagantní líčení, účes a oblečení. Nejčastěji jste se s ním mohli setkat v budově pardubického nádraží, kde posedával na lavičce. Byl vášnivým sběratelem vinylových desek, kterých měl doma asi patnáct tisíc.

Silvie Dymáková

„Ze začátku to pro mě byl vlastně démon, až taková mýtická postava, která prostě jen svou existencí straší. Byl to celé mé dětství velký strašák. Pak se to změnilo. Dneska už to pro mě je člověk, který navždycky zůstane blízko mému srdci a bude to nádherná, leč zraněná duše,“ popisuje svůj vztah ke Krychličovi dokumentaristka.

Dokumentární film o Václavu Kulhánkovi Krychlič je nyní k vidění online na webu krychlic.cz.

Proč Václav Kulhánek tak často sedával v pardubické nádražní hale? A proč nikdy dokumentaristku Silvii Dymákovou nepustil k sobě domů? Poslechněte si celý rozhovor o dokumentu Krychlič.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.