Varhan Orchestrovič Bauer v Guestlistu

5. únor 2007

Hostem dalšího pokračování pořadu Guestlist byl hudební skladatel, dirigent a orchestrátor Varhan Orchestrovič Bauer. Hlavním tématem rozhovoru byla Varhanova hudba, kterou složil pro nový film Miloše Formana, Goyovy přízraky. Řeč přišla samozřejmě i na Varhanův Okamžitý filmový orchestr nebo na jeho spolupráci s českými hip hopery. POSLECHNĚTE SI: Guestlist s Varhanem

Úspěšně absolvoval Konzervatoř Jaroslava Ježka v Praze, obory skladba (profesor Antonín Bílý) a dirigování (profesor Hynek Farkač). Během studia založil a dirigoval svůj vlastní experimentální symfonický orchestr Worchester Scandal (60 členů). Realizoval tím vlastní kompozice, v nichž šlo o hledání syntézy stylů, žánrů, barev a nálad nejen symfonické hudby, ale i jazzu, funku či rapu. Pro jeho umělecký růst byl také velmi přínosný půlroční pobyt v Los Angeles, kde načerpal spoustu vědomostí (Beverly Hills Library), pracovních zkušeností (hudba pro TV a film) a inspirace pro další tvorbu (jammsessions s americkými jazzmany).

00490418.jpeg
autor: ČRo Radio Wave
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.