Ve chvíli, kdy vidíme rudě, tak s tím už neuděláme vůbec nic, říká psycholog o zvládání agrese

29. květen 2020

Uplynulé týdny přinesly řadě lidí změnu pracovního režimu – najednou byla spousta lidí doma, ať už s dětmi, či proto, že pracovali z domova či pracovat nemohli vůbec. Tolik času pohromadě spolu mnohé české rodiny a páry nestráví leckdy ani na dovolené. Zatímco někteří si tuto příležitost pochvalují, páry, v nichž není nouze o křik a pro ránu se nechodí daleko, na tom mohly být o poznání hůř. 

Jak situaci prožívali lidé, kteří mají problém s agresí, popisoval v Diagnóze F psycholog Martin Prokeš, který dlouhodobě vede terapeutickou skupinu pro tyto lidi v rámci SOS centra Diakonie ČCE.

Lidé, kteří vstupují do terapeutické skupiny SOS centra, si většinou uvědomují, že mají problém s agresí, resp. s tím, jak ji směrovat sociálně přijatelným způsobem, tedy tak, aby neubližovala. Najít mezi nimi konkrétní podobnosti, které by k takovému chování vedly, je však podle psychologa velmi obtížné. Členové skupiny pochází ze všech vrstev společnosti, jsou mladí i staří, se základním i vysokoškolským vzděláním, jde o muže i ženy. „Máme teď ve skupině osm klientů a je to osm různých osudů,“ říká Martin Prokeš.

hněv - křik - násilí

První, co mohou lidé zažít, když do skupiny přijdou, je vlídné přijetí. „Člověk tam přijde s tím, že mlátí svého partnera, a my mu neřekneme, že je to špatně. Vezmeme to, je to něco, co se děje, ten člověk ví, že je to problém, a my tady nejsme od toho, abychom ho kritizovali nebo soudili,“ popisuje základní princip, ze kterého skupina vychází. „No a pak to je těžké, člověk je před spoustou cizích lidí, před kterými by měl mluvit o věcech, které ho trápí,“ dodává Prokeš, co člena skupiny po přijetí dál čeká.

Čtěte také

Omezení spojená s vládními opatřeními proti koronaviru přinesla některým klientům úlevu a někomu bylo hůř. „To období je náročné, někteří lidé jsou nuceni být mnohem více pohromadě, než jsou zvyklí, a ten malý prostor, na kterém jsme zavření, může procesy akcelerovat,“ říká psycholog. Jeden z obecných principů, které svým klientům doporučuje, je uvědomovat si, jak se aktuálně cítí. „Lidi často popisují emoce, že prostě najednou jsou. U nás ve skupině klienti říkají, že jsou vlastně pořád v klidu a najednou zuří. To ale není pravda. Skutečnost je taková, že ta emoce někde začíná a nějakým způsobem roste,“ vysvětluje Martin Prokeš.

Můžeme zvládnout svou agresi v okamžiku, kdy dosáhla vrcholu a „vidíme rudě“? Jak konkrétně se můžeme naučit vnímat své aktuální prožívání a co funguje Martinu Prokešovi? Poslechněte si Diagnózu F o lidech, kteří mají potíže se zvládáním agrese.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.