Ve vlastní šťávě o spontánně kvašeném víně za poslechu housu

22. březen 2019
Ve vlastní šťávě

Svírá se vám žaludek při představě rozhovoru se someliérem, ale rádi byste se o víně dozvěděli víc, než jen že je červené, bílé, suché nebo sladké? Parta nadšených vinných geeků už po dvacáté organizuje neformální vinný pop-up, na kterém se naturální víno propojuje s netradičními prostory i hudbou.

Když se mluví o víně, představíme si často dva různé extrémy. Drahou restauraci a protivného someliéra, který by sice mohl doporučit, co si dát k jídlu za víno, ale konzument si připadá paradoxně spíše v pozici studenta u zkoušky. Nakonec si něco vyberete, ale s podivným pocitem zahanbení, že tomu nerozumíte. Na straně druhé jsou vinárny se stáčenými víny různých kvalit, která se vydávají za skutečné lahůdky, ale svou kvalitou často připomínají špatné vtipy o tom, co se vozí „Pražákům“ z Moravy. „Částečně je tohle rozdělení způsobené i cenou, kdy existují vzácná vína v astronomických sumách a vzbuzují pocit až určité nábožnosti,“ říká Dragan Bogdanovič. „Snažíme se, aby ten stresující faktor vymizel, kdo chce, tomu řekneme o našich vínech cokoli, kdo nechce, tomu prostě nalejeme skleničku,“ dodává Jan Čeřovský, který píše jeden z nejstarších českých blogů o víně.

víno

Za uskupením Družstvo stojí skupina vinných someliérů, dovozců a blogerů, kteří se dali dohromady – jak jinak než na vinném večírku u jedné z jeho zakladatelek Lucie Kohoutové. Z původního nápadu vytvořit neformální vinný bar sešlo, vzhledem k množství dalších povinností. Místo toho začali s organizováním tematicky zaměřených vinných akcí spojených se poslechem nejen elektronické hudby. Večírky se od sebe odlišují zaměřením – například k tématu 100 let Československa uspořádali akci se spřáteleným slovenským pop-upem Humbuk, spojenou s výstavou ilustrací fascinujících momentů ze života Václava Havla, slovenskými haluškami a výběrem českých, moravských a slovenských vín. Jindy šlo například o vína z neobvyklých či zakázaných odrůd nebo vína čistě italská. Od běžných vinných festivalů se akce Družstva kromě menšího měřítka a neobvyklých míst (industriální divadlo, galerie, rooftopy...) odlišují hlavně tím, že jde převážně o vína naturální, tedy vyrobená s co nejmenším počtem zásahů a přidané chemie.

„U konvenčního vína se používá jak spousta aditiv ve sklepě, tak mnoho věcí už na vinici – pesticidy, herbicidy, šlechtěné kvasinky, enzymy, umělé taniny a tak dále. Přirozeně hospodařící vinaři se snaží v co největší míře podobné prostředky odbourat, protože chtějí do sklepa dostat surovinu co nejčistší a nejbližší tomu místu, kde vyrostla,“ vysvětluje Lucie. Háček tkví v tom, že víno vyráběné bez technologických berliček se může snadno stát i octem nebo nositelem různých defektů, a tak bohužel není úplně jednoduché získat dobře zkvašený vinný mošt. A na rozdíl od konvenčních vinařů nemají ti přírodní možnost zachránit se z katastrofy přisypáním něčeho navíc. „Vinař musí vědět, co si může dovolit neudělat, aby víno nezoxidovalo a nestal se z něj nepitelný hnus,“ doplňuje Jan Čeřovský. Přírodní víno je citlivější na manipulaci během výroby, přírodní kvasinky přítomné na víně jsou nosiči různých vůní a kvalit, a pokud to vyjde, víno představuje ideální odraz místního terroir. Víno tak může být o něco „zábavnější“ než standardní protějšek ze supermarketu.

„Ačkoli dnes se v supermarketech najde spousta vín, která jsou v pořádku. Dá se říct, že jsou bezvadná, ve smyslu bez vad. Neznamená to, že jsou nutně dobrá, ale nic jim není.“ Celý proces se dá připodobnit k chlebu z kvasu a z droždí. Chléb pouze z mouky, vody a kvasu vypadá i při stejném složení v různých domácnostech různě, celý proces ovlivňuje různý spontánně vedený kvas, různé teploty a různá prostředí. Chléb ze stabilizovaných kvasů v prášku a droždí odráží spíše um technologa.

Vinné pop-upy Družstvo organizuje šestice milovníků vína – Lucie Kohoutová, someliéři Dragan Bogdanovič a Martin Levý, wine-blogger Jan Čeřovský, provozovatel táborských podniků Thir a Výčep Jan Čulík a Marko Jelić, DJ a dovozce vína.

Poslechněte si celý díl s vinnými nadšenci o rozdílech mezi přírodními a konvenčními víny a o tom, proč nás proces výběru vína znervózňuje.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.