Vedro, džungle a mouchy tse-tse. Čeští vědci vyrazili s pastmi na hlodavce do Ugandy

13. prosinec 2021

Skupina českých vědců odletěla v říjnu na expedici do Ugandy. Kromě výzkumu malých savců zažila bouřku v horském pralese, nákupy v milionech místních šilinků i setkání s pravěkými jeskynními malbami.

Vedení výpravy se ujal Josef Bryja z Ústavu biologie obratlovců AV ČR a mezi členy expedice byla také analytička RNA virů Alena Fornůsková. Sever Ugandy, kam se Češi po dlouhých byrokratických a vědeckých přípravách vydali, patří mezi místa z hlediska biodiverzity značně neprozkoumaná. Z hlediska vědeckého i cestovatelského tedy šlo o velmi zajímavý počin.

Přírodním bohatstvím Ugandy od severu na jih

Výprava přiletěla do Kampaly a cestovala do odlehlého Národního parku Kidepo Valley u hranic s Jižním Súdánem. „Je to těžko dostupný savanový park ohraničený horami, kde se zachovalo i množství velkých savců,“ přibližuje Bryja.

Čtěte také

Pak se přesunovali zpět na jih. Po šestihodinovém výstupu vědci zdolali horu Moroto, kde teploty klesaly k nule, i když dole v údolích byla třicetistupňová vedra. „Foukal tam silný vítr a člověk měl pocit, že se mu nedostává kyslíku,“ líčí Fornůsková. „Ale je tam úžasný primární prales, který jinde nevidíte.“

Na hoře Kadam našli jeden z nejzachovalejších horských pralesů východní Afriky. Právě v něm je zastihla bouře, při které padaly kolem kempujících Čechů větve.

Na lovu v pralesech i v savanách

Vědci cestovali s množstvím pastí. Nové poznatky o afrických hlodavcích, které expedice z nasbíraných vzorků shromáždí, se můžou využít pro efektivnější ochranu přírody i pro budoucí epidemiologické výzkumy patogenů, které se totiž vážou právě na drobné savce.

Čtěte také

Expedice na místě často zápasila s komáry a mouchami tse-tse. Při přejezdu na novou výzkumnou lokalitu se vědcům také rozbilo auto. „Není to tu žádný med. Horko, střevní potíže, komáři, pot,“ zněla jedna ze zpráv z expedice. Zpětně ji však ostřílený šéf akce Josef Bryja i Alena Fornůsková, pro kterou šlo o první africké zážitky, hodnotí jednoznačně pozitivně.

Poslechněte si zážitky z vědecké expedice do neprozkoumaných koutů Ugandy! Nabízíme je v kompletním záznamu cestovatelského a outdoorového pořadu Casablanca.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.