Vellocet Roll vědí, jak vykřesat ze saxofonu apokalypsu se zábleskem naděje

10. listopad 2021

„Začínali jsme s Horťasem kolem roku 2007 v garáži na Rudné jen ve dvou. Vůbec jsme nevěděli, jak dělat kapelu, ale hrozně jsme ji chtěli mít,“ popisuje začátky Vellocet Roll zpěvák a textař František Převorovský. A vzápětí dodává, že s příchodem jejich prvního bubeníka, a tím pádem i potřebné rytmiky, nastala teprve ta správná euforie. Sestava kapely se pak několikrát změnila, až se ustálila na současné podobě, která má na svědomí i aktuální album A Land Ridden by Darkness.

To vyšlo pod Full Moon Forum a zachycuje zvuk kapely, který je v mnohém tvrdý, nekompromisní, a jak název napovídá, temný. Jistou fatálnost podtrhuje i saxofon nejnovějšího člena Ondřeje, který ale zároveň dodává, že na desce rozhodně vidí i záblesky naděje nebo katarze.

František pak při vymýšlení názvu alba přiznává i přímou inspiraci u Jiřího Suchého a jeho Krajiny posedlé tmou. To vše se odráží i v jeho textech a taky koncertní prezentaci, která je pro Vellocet Roll naprosto zásadní.

V souvislosti s koncerty mluví kapela o obrovské škále emocí i o tom, jak působí navenek, což se týká například i jejich promo fotek. Ty zachycují zasmušilé mladé muže, kteří chtějí působit přísně nebo až odtažitě, a jejich hudba to v mnohém podtrhuje.

Že jde ale spíše o uměleckou stylizaci než realitu, potvrdil i náš rozhovor ve studiu, který byl až překvapivě zábavný a uvolněný. A na rozdíl od jejich skvělé desky byl vlastně naplněný vším jiným než temnotou.

Co vše se dá objevit díky časopisu Maxim? Je důležitější zkouška kapely nebo zápas ve fotbale? A proč daroval František Ondřejovi několik košil a boty? Poslechněte si celý díl.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.