Věta „Hlavně si to tolik neber“ by měla zmizet ze světa, říká autor VR filmu o depresi Ondřej Moravec

12. květen 2023

Animovaný VR film Tmání původně neměl být jeho autobiografickým příběhem, nakonec se jím ale stal. Virtuální realita je podle filmaře Ondřeje Moravce ideálním formátem, který může zprostředkovat lidem bez zkušenosti zážitek toho, co se skutečně může dít v hlavě člověka s depresí.

K rozhodnutí začít se vážně zabývat svojí depresí Moravce dovedl vlastní pokus o sebevraždu. Po něm následovala hospitalizace v Bohnicích a medikace, to byl ale jen začátek. „Léky jsou strašně důležitou součástí, aby se organismus stabilizoval, ale ty problémy za vás nevyřeší. K tomu je důležitá terapie a objevování sebe samého,“ popisuje režisér svou cestu k úzdravě. To, že otevřeně mluví o své depresi, považuje ve svém životě za důležitý coming out.

Film Tmání je pro něj mimo jiné prostředkem k vysvětlení, že člověku s depresí někdy nestačí říct, aby šel na sluníčko nebo si zaběhat a hlavě „si to tolik nebral“. „Přál bych si, aby tahle věta úplně zmizela z lidského slovníku. Nejen, že se ten člověk cítí blbě, ale ještě je divnej, že se blbě cítí, což to celé ještě umocní a zhorší,“ dodává Moravec.

Ve virtuální realitě filmu Tmání není divák jen pasivním přihlížejícím. VR film vyžaduje jeho aktivní zapojení. V některých okamžicích musí mluvit, zpívat nebo dokonce křičet. Jindy zase musí zapojovat ruce, aby ve filmu něco chytil nebo se něčeho dotkl. Právě kvůli haptickému zážitku z filmu jsou v expozici muzea NaFilM kolem diváků rozvěšeny provázkové závěsy.

Jakou podobu má jeho deprese? Proč je podle něj důležité k démonům přistupovat vlídně? A jak mu v hledání naděje, že bude zase líp, pomohl Harry Potter? Poslechněte si otevřený rozhovor s Ondřejem Moravcem.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.