Více smajlíků znamená více sexu, tvrdí americká studie. Jak jejich používání hodnotí lingvistika?

17. říjen 2019

Taky se vám někdy stalo, že jste ke zprávě zapomněli přiložit smajlíka, a z nedorozumění se stala hádka? Dvojtečky a závorky nám už navíc dávno k vyjádření pocitů nestačí. Vývojáři chatovacích aplikací nabízí nepřeberně možností, jak se okamžitě vizuálně vyjádřit. Letos navíc přišli američtí vědci s výsledky studie, podle které častější používání emotikonů vede k většímu množství sexu. Jak emoji ovlivňují nejen vztahy, ale i jazyk?

„Strašně často se mi stává, že se s někým úplně zbytečně pohádám přes ten chat. Že jsem to pochopila úplně jinak, než to myslel, ale kdyby tam doplnil tři smajlíky, tak se mi to chápe mnohem líp,“ popisuje dvaadvacetiletá studentka Lucie Šimková. Jak potvrzuje i psycholingvistka Anna Marklová, vynechání smajlíka může vyvolat u některých lidí pocit nejistoty. „Já občas ty emotikony do mailu dávám, i když píšu studentům. Protože si myslím, že někdy to, že tam ten emotikon člověk dá, už není pozitivní, ale spíše neutrální,“ popisuje Marklová, jak emoji mění formální vztahy. Kromě grafické podoby zpráv ovlivňuje i jejich jazyk. „Když si píšeme s kamarádem přes aplikaci, tak to nikdo nekontroluje a můžou se tam všechny ty krásné věci, které jazyk jakožto jev obsahuje, krásné změny a nové konvence naplno rozjet.“

Textování - chatování - mobilní telefon

Podle Marklové není nutné, abychom jakoukoliv změnu v jazyce vnímali jako negativní. „Já fakt nejsem zastáncem toho, označovat věci, které se objeví v jazyce jako nové, jako nějakou degradaci jazyka.“ Emoji a gify mohou právě naopak konverzaci zpestřit nebo doplnit něčím, co slovy nelze tak dobře popsat. „Když se mi podaří najít gif, který fakt zapadá do situace, co zrovna někdo napsal, a odešlu to, tak je mi vlastně jedno, jestli se baví oni, ale já pobavím sama sebe a fakt se kolikrát přistihnu, že se doma nahlas směju tomu, co jsem tam poslala za gif,“ popisuje Lucie. „Gify mám ráda a přijde mi, že když je někdo neposílá jen tak, ale má to fakt myšlenku a narazíte na něco k tématu, tak mi to přijde hrozně vtipný.“

Podle Anny Marklové ale takovým prostředkům rozhodně nerozumí všichni. „Hodně to závisí na tom, jak dlouho jsou ty emotikony používané nějakou kulturou nebo subkulturou,“ vysvětluje lingvistka a doplňuje, že emoji je potřeba znát stejně jako význam zkratek. Často se totiž stává, že přesáhnou svůj původní význam, a mohou tak komunikaci naopak zkomplikovat. Z obrázku americké koblihy se tak například stal univerzální výraz pro slovní spojení „do not“. Problém tedy nastává ve chvíli, kdy příjemce zprávy vnímá emoji jinak. „Já nesnáším mrkajícího smajlíka, a kdokoliv mi ho pošle, začnu si říkat, že jsem udělala něco špatně. Přijde mi arogantní,“ popisuje svůj pohled na emoji Lucie. „Můj přítel moc dobře ví, že toho smajlíka nemám ráda, takže když mi ho pošle, jsem hrozně naštvaná.“ Smajlík podle ní může mít jakoukoliv podobu, stačí, že zkrátka mrká.

Čtěte také

Emoji tedy zasahují i do partnerských vztahů a seznamování. Ze studie, která se zabývala souvislostí mezi častým používáním smajlíků v konverzacích a větším množstvím sexu, vyplynulo, že používáním smajlíků lze dosáhnout snadněji bližšího kontaktu s lidmi. Respondenti, kteří je v seznamovací aplikaci používají častěji, uvedli taky větší počet schůzek a sexuálních příležitostí. „Na tento výsledek by se lingvistika podívala tak, že emoji by skutečně mohly plnit tu funkci, která nám ve spontánní komunikaci přes psaní zpráv chybí. To znamená rychleji zprostředkovat emocionální kontakt s tím člověkem,“ říká Marklová a upozorňuje na to, že studie byla prováděna dotazníkovým šetřením, které není nejspolehlivější metodou, a lingvistické poznatky není snadné generalizovat. „Je to tak, že lidé, kteří o sobě tvrdí, že používají více emotikonů, zároveň tvrdí, že mají více sexu.“ Dodává ale, že vzhledem k impresivnímu objemu analyzovaných dat je možné nějakou korelaci mezi emoji a sexem najít. „Může to značit, že lidi, kteří mají nějaké osobnostní charakteristiky, které je vedou k tomu, že používají více emotikonů, je zároveň vedou k tomu, že rychleji navazují sexuální kontakt,“ shrnuje poznatky studie psycholingvistka Marklová. 

Jaký mají smajlíci a gify vliv na naše vztahy? Máme díky nim více sexu? A umožňují nám lepší vzájemné pochopení, nebo nám jenom komplikují život? Poslechněte si celou reportáž.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.