Videohra ze South Parku kombinuje prdy a chytrou satiru stejně dobře jako seriál

2. únor 2018

Počítačová hra South Park: The Fractured but Whole navazuje na southparkovou hru z roku 2014 s podtitulem The Stick of Truth. Po klacku pravdy ostatně nic jiného než fraktura ani přijít nemohlo. Děcka ze South Parku si tentokrát hrají na superhrdiny a scenárista původního seriálu Trey Parker opět ukazuje, že moc dobře ví, jak má vypadat komediální videohra.

The Stick of Truth nebyla první hra podle South Parku. Ale byla to první hra, na které se podíleli přímo tvůrci seriálu Trey Parker a Matt Stone. A také první opravdu povedený southparkovský videoherní kousek. Tvůrcům se podařilo vytvořit dokonalou interaktivní obdobu svého seriálu, která byla dokonce zábavnější než některé epizody originálu. Zachovali původní jednoduchou grafiku, což v dnešních videohrách, kde většinou vládne vypiplaný hyperrealismus, působí samo o sobě legračně – zvlášť když si hráč má v úvodu navolit vzhled svojí postavy a zjišťuje, že v těchhle vystřihovánkách vypadají všechny možnosti stejně.

Kapitán Cukrovka a další superhrdinové

Asi nejlepší nápad obou her spočívá v tom, že v nich hrajeme za postavy, které samy hrají hry. Konkrétně za nového kluka v South Parku, který si spolu s Kylem, Stanem, Cartmanem a dalšími hraje nejdřív na Pána prstenů a pak na superhrdiny. Uprostřed souboje dvou superhrdinských týmů se tak může stát, že se ozve troubení a všichni musí vyklidit bojiště, protože po silnici, kde si kluci hrají, právě projíždí auto. Ve Fractured but Whole je tenhle nápad obzvlášť vtipný v částech, které se odehrávají v nočním South Parku – v ulicích plných zvracejících opilců, výtržníků a prostitutek se motají malí kluci v superhrdinských kostýmech, které jim zjevně ušily jejich maminky. Hrdinové mají navíc jména jako Captain Diabetes a používají zbraně jako Rod of Waste (Hůl zničení, ale může to znamenat také Hůl odpadu), která nápadně připomíná záchodový zvon.

Herní systém je uživatelsky jednoduchý, ale hraní nikdy nepůsobí jednotvárně. Žánrově obě hry spadají mezi RPG a nejvíc připomínají japonské hry tohohle typu. Dobře je to vidět na soubojovém systému, který je kolový a hráč si při něm vybírá mezi různými druhy útočných akcí. Hra je plná různých speciálních útoků, které doprovázejí zábavná videa nebo absurdní úkony postav. Souboje jsou přitom naprogramované tak, aby hráči tyhle speciální možnosti využívali co nejvíce. Díky tomu, že se útočné akce často obměňují, nestačí hráče úplně omrzet.

Olympiáda v prdění

Zábavné jsou i další schopnosti, které postavy využívají mimo souboje. Většina z nich má hodně flatulentní povahu. Asi v žádné jiné počítačové hře se tolik neprdí jako ve Fractured but Whole (dokládá to i tenhle článek). Hráč se tu například může stát mistrem v technice překonávání výškových překážek pomocí prdů – takzvaném fartcouru. Stejně jako seriálu i southparkovským videohrám se skvěle daří vyvažovat radostně infantilní fekální a nechutný humor s chytře vymyšlenou satirou. Tu se podařilo dostat i do samotného herního systému. Na začátku hry si například volíte obtížnost hry podle barvy pleti vaší postavy – čím je její odstín tmavší, tím je hra náročnější.

Pro milovníky seriálu je navíc velkou atrakcí to, že nyní se mohou přímo procházet ve městečku, které znají ze seriálu. Interaktivní South Park je sice jen pár propojených ulic s několika desítkami lokací, tvůrci do nich ale dokázali nacpat celých dvacet let seriálových dějin fiktivního amerického zapadákova. Stick of Truth je přecpaný odkazy na jednotlivé seriálové epizody – od množství předmětů, které ve hře můžete sebrat a sbírat (třeba prastaré chinpokomony ze třetí sezóny), po postavy typu Man-bear-pig nebo vánočního hovínka pana Hankeyho.

Hra o South Parku je velkolepá klukovina

03080384.jpeg

Hra Stick of Truth, ve které se tetelí postavy seriálu South Park, přes všechny pochybnosti vyšla. Výsledek je více než překvapivý. Obsidian Entertainment totiž přišlo s tahovým fantasy RPG, které výrazně obohacuje seriálové univerzum i samotný herní žánr. Originální smršť je opatřená snad všemi myslitelnými nálepkami, které burcují před každým aspektem hry. Není se ovšem čeho bát – je neskutečně nekorektní a ohromně vtipná.

South Park po invazi resuscitátorů veřejného prostoru

Vypadá to, jako by Parker a Stone cítili, že do pokračování hry už nemohou ze starého South Parku přidat nic, co by nebylo v prvním díle. A tak se rozhodli celý South Park proměnit. V devatenácté sezóně seriálu (z roku 2015) se proto jedním z hlavních témat stala gentrifikace – olezlé kouty městečka dostaly naleštěný povrch a honosné názvy. Ve Fractured but Whole tak můžete navštívit i „the city part of town“ (jak zní název jedné z epizod seriálu) a v místním minipivovaru se nechat od přeborníka v politické korektnosti PC Principala vyškolit ve speciální soubojové technice odrážení mikroagresí.

The Fractured but Whole nejde do takových extrémů jako jeho předchůdce. Žádné části hry nebyly cenzurované, jako se to stalo u interaktivních sekvencí zavádění anální sondy nebo provádění potratu v některých vydáních The Stick of Truth. Pokračování je ve většině herních prvků úplně stejné jako první díl, takže nás hra příliš nepřekvapuje – ani v pozitivním, ani v negativním smyslu. The Fractured but Whole ale můžeme chápat prostě jako druhou sezónu herního South Parku. Je to v podstatě variace na první díl, ale s jinou zápletkou a hlavně v jiných kostýmech.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.