Vidím mléko a strdí? Vidím Velký špatný!

10. květen 2018

Druhá scénická lumpárna s prvky talkshow, poetického pásma a pátrání po prapodstatě trapnosti autorského tria Aleš Stuchlý, Daniel Řehák a Prokop Vejda vyprodala divadlo Archa. Lou Reedův gauč tentokrát přivítal dvě špičky svých oborů – novinářku a moderátorku Světlanu Witowskou, která se poprvé od prezidentské debaty uvolila blýsknout se v mediálním prostoru, a Ondřeje Štindla, scenáristu, publicistu a spisovatele, držitele dvou českých lvů a spoluzakladatele Radia 1.

Tématem nám bylo sto padesáté výročí vyzvednutí základního kamene pro stavbu Národního divadla z hory Říp – řeč byla proto o vlastenectví, nacionalismu nebo o usazování čedičových hornin. S kým jiným probrat devadesáté páté výročí zahájení vysílání Českého rozhlasu než s představitelkou České televize a s představitelem konkurenčního rádia?

O hudbu se postaral producent a DJ Aid Kid, jeho track složený čistě ze zvuků městské hromadné dopravy (k poslechu na 52. minutě) pomohl posunout celý večer z mantinelů žánru talkshow kamsi do bezbřehé nevyzpytatelnosti. Referát o filmovém festivalu trampství, myslivosti a holubářství pak byl mimo mísu jen trochu. Realizace sociologické studie ohledně frekvence líbání se ve vestibulech pražského metra pak taky překvapila méně lidí, než se dalo předpokládat.

Dozvíte se ale i spoustu veřejnoprávních i dalších perel: jak Světlana Witowská způsobila, že se z Tomia Okamury stal politik, nikoliv moderátor televize Prima? A co Světlanu vytáčí víc: stanice metra Florenc, nebo když jí Faltýnek říká „Světlano“? Co holohlavého scénáristu Ondřeje Štindla tak fascinuje na Vlasovcích a kolik žen přišlo o panenství během jím moderovaného vysílání Radia 1? Neváhejte a klikejte na modré tlačítko „play“.

autor: Prokop Vejda
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka