Vinohradská 12, Buchty, Balanc a další. Veřejnoprávní podcast roku ovládl Český rozhlas

18. červen 2021

Česká podcastová scéna pokulhává za zahraniční produkcí minimálně co do nástupu oblíbenosti tohoto audio formátu. V posledních pár letech se ale digitální on demand poslech definitivně rozšířil a získal masovou posluchačskou základnu, což ilustrují i ceny Podcast roku. Třetí ročník ankety byl vyhlášen 17. 6. v Radlické kulturní sportovně a Český rozhlas v ní znovu bodoval.

První místo v kategorii veřejnoprávní podcast obhájila Lenka Kabrhelová se svým týmem z Vinohradské 12. „Jsme strašně vděční. V12 nejsme jen já, ale celý tým editorů, rešeršistů a sounddesignérů. Je to pro nás důkaz, že naše práce má smysl,“ říká speakerka podcastu pojmenovaného po adrese, na které veřejnoprávní rozhlas už skoro devadesát let sídlí. Druhý nejoblíbenější podcast za loňský rok je podle posluchačů Host Lucie Výborné, který vyrábí Český rozhlas Radiožurnál.

Radio Wave stojí v epicentru rozvoje slovesné tvorby, která se šíří na podcastových aplikacích, a tak se v první desítce umístily tři pořady z jeho produkce. Páté skončily Buchty, osmý Balanc a desáté Sádlo. „Skončily jsme na krásném, ani ne bramborovém pátém místě a příští rok rozhodně víc zabojujeme,“ glosuje Ivana Veselková, která se Zuzanou Fuksovou každý týden rozebírá všechno a nic v Buchtách.

Šéfredaktorka Radia Wave Iva Jonášová na vyhlášení Podcastu roku 2021

Autorský podcast letos vyhrály Lucie Bechynková a Barbora Krčmová, které připravují Opravdové zločiny. „Myslíme si, že české publikum teprve objevuje kouzlo podcastu a to nejlepší nás všechny ještě čeká,“ uzavírají autorky krimi série, jinak taky moderátorky z Evropy 2. Letos se do hlasování ankety Podcast roku zapojilo třikrát víc posluchačů než loňský rok.

Jak dopadl třetí ročník Podcastu roku? Jaká byla atmosféra na předávání cen v Radlické kulturní sportovně? Pusťte si celou reportáž.

Vítězové třetího ročníku Podcastu roku
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.